Αναλυτικά:

”Φίλες και φίλοι.

Τα 200 χρόνια που τιμούμε σήμερα από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης πλημμυρίζουν τη συνείδηση όλων με περηφάνια και εθνική αξιοπρέπεια. Ο αγώνας που έδωσαν οι Έλληνες πρόγονοί μας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού δεν σταματά να αξιώνει συνέχεια, και καθολική αποδοχή, στην Ελλάδα και την Ευρώπη του 2021.

Θυμόμαστε την ξεχωριστή συμβολή της Χαλκιδικής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 με την Επανάσταση του Πολυγύρου, τη Μάχη των βασιλικών και τον Χαλασμό της Κασσάνδρας. Η προσφορά του τόπου μας υπήρξε σημαντική καθώς οι Μακεδόνες επαναστάτες και οι μοναχοί του Αγίου Όρους, για έξι μήνες με τα όπλα στα χέρια κατάφεραν να απασχολήσουν ένα μεγάλο αριθμό τουρκικών δυνάμεων και να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο για να εδραιωθεί η Επανάσταση σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Έτσι, με τη διπλή εορτή της Εθνεγερσίας και της Ορθοδοξίας, της Παλιγγενεσίας του Έθνους και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. αποδεικνύουμε την αδιαμφισβήτητη ενότητα του Ελληνικού Έθνους στη βάση της Χριστιανικής Θρησκείας.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Χαλκιδιώτισσες και όλους τους Χαλκιδικιώτες”.