Στην οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, οι οποίες παραμένουν κλειστές εδώ και σχεδόν πέντε μήνες, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προχωρά η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και εκπροσώπους του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις της εστίασης θα λάβουν ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ κατά μέσο όρο, που αντιστοιχεί περίπου στο 20%-30% του τζίρου που είχαν το 2019, ενώ υπολογίζεται ότι οι ωφελούμενοι θα αγγίξουν τους 34.000. Σε ό,τι αφορά στα εστιατόρια, καφέ και μπαρ που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους εντός του 2020, θα ληφθεί υπόψη ο κύκλος εργασιών που κατέγραψαν σε έναν «κανονικό» μήνα. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το ποσό θα είναι μην επιστρεπτέο και η χρηματοδότηση του μέτρου θα γίνει από τους πόρους του ΕΣΠΑ.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη μετά το πέρας της σύσκεψης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, προανήγγειλε το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης ακόμα κι εντός του Απριλίου, αν το επιτρέψον τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Είμαστε κοντά στο να προτείνουμε το άνοιγμα της εστίασης, με χρήση των εξωτερικών χώρων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, οι Υφυπουργοί στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος και Άκης Σκέρτσος, ο Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Στο τέλος της σύσκεψης θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για την εστίαση, ίσως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πηγή: skai.gr