Σε υψηλότερους τόνους κινήθηκε η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης για την πανδημία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή.

Στην αρχή της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργού αναφέρθηκε στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού και στις δράσεις της κυβέρνησης για την ειδική εκπαίδευση.

Στη συνέχεια τονίζοντας την απουσία της Φώφης Γεννηματά από την αίθουσα της Ολομέλειας, είπε: «Ήρθα σε προ ημερησίας συζήτηση που προκάλεσε η κα Γεννηματά. Το θεωρώ άκομψο όταν έχεις προκαλέσει μία συζήτηση να απουσιάζεις από όλους τους ομιλητές που ακολουθούν τη δική σου ομιλία».

«Ήρθα και τοποθετήθηκα κάνοντας μια απόπειρα να μην διαφωνήσουμε για στοιχεία της πραγματικότητας και να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Τι εισέπραξα: Από την κα Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό, από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό».

Αναφερόμενος ειδικά στην Φώφη Γεννηματά είπε: «Διαβάσετε μία έτοιμη ομιλία σαν να μην ακούσατε τίποτα από όσα είπα. Μου θυμίζετε τον κ. Τσίπρα χωρίς όμως το ταλέντο στο ψέμα».

«Συνεχίζω απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό με τον μόνο δρόμο που γνωρίζω, το δρόμο του ρεαλισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο σχόλιο του κ. Τσίπρα ότι «η κυβέρνηση κλείνει με 1.000 κρούσματα και ανοίγει με 3.000», υπογράμμισε: «Όταν κλείσαμε τον Ιανουάριο βλέπαμε την τάση των κρουσμάτων. Αν δεν είχαμε κλείσει τότε είμαστε βέβαιοι ότι η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ θα ήταν τέτοια που δεν θα μπορούσαμε να τη διαχειριστούμε».

Επανέλαβε πάντως ότι οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης «δεν είναι άνοιγμα αλλά προσεκτική αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων».

Συνεχίζοντας τον σχολιασμό της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα, ανέφερε: Δεν ήμουν σύμφωνος με την απαγόρευση στις διαδημοτικές μετακινήσεις ήταν όμως πρόταση της επιτροπής: «Ο κ. Τσίπρας είπε λίγο ή πολύ ότι όλα τα έχουμε κάνει θάλασσα και αυτά είναι η αλήθεια. Όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να είστε πιο προσεκτικός», ενώ ζήτησε από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να απαντήσει συγκεκριμένα αν είναι αντίθετος με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Και ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα του είπε: «Πώς προσδιορίζετε τον όρο αλήθεια, αν όχι επικαλούμενοι πραγματικά δεδομένα; Δείξατε ένα χάρτη που δείχνει όντως αυτή την εβδομάδα κόκκινη. Αλήθεια είναι. Δεν το κρύψαμε. Αυτό που περιέγραψα είναι τα στατιστικά στοιχεία στους 13 μήνες. Για αυτά θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε. Το κάνατε και για τα εμβόλια. Πλην όμως εδώ πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας. Και τα δεδομένα δεν σας επιβεβαιώνουν και δεν είναι αυτή η εντύπωση που υπάρχει στους πολίτες».

«Στο ζήτημα των ΜΕΘ δεν ήθελα να επανέλθω» είπε, συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός για να απευθυνθεί προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας «αποσύρατε προσεκτικά τον αψύ συντοπίτη μου, τον κ. Πολάκη, ο οποίος θα έδινε αγώνα να μας πείσει.

Να διαβάσω κάποιους τίτλους δημοσιευμάτων από τη δική σας εποχή.

«Η αγωνία για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, 75 άτομα λίστα αναμονής», «Διασωληνωμένοι σε διαδρόμους», «Τραγωδία στο Σωτηρία», «1.000 θάνατοι το χρόνο από ελλείψεις ΜΕΘ».

Αυτά συνέβαιναν για τέσσερα χρόνια επί δική σας διακυβέρνησης και χωρίς πανδημία. Σταματήστε να κουνάτε το δάκτυλο στην κυβέρνηση που διπλασίασε τις ΜΕΘ» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στο θέμα των εμβολίων έχετε μία ιστορία» ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του είπε: «Δήλωση σας στις 2 Νοεμβρίου όταν λέγατε αναφερόμενος σε εμένα “πουλάει ελπίδα έχοντας εξασφαλίσει δωρεάν εμβόλιο που δεν έχει ανακαλυφθεί”. Αυτά τα λέγατε κ. Τσίπρα 2 Νοεμβρίου. Υπονομεύατε προσπάθεια εμβολιασμού με τέτοιες δηλώσεις» σημείωσε.

«Λέτε τώρα – συνέχισε ο πρωθυπουργός – χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια και να κάνουν οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και οι παραγωγικές τάξεις. Όλοι δηλαδή! Πώς το σκεφτήκατε; Το ζήτημα είναι ότι με βάση τους αριθμούς των εμβολίων που έχουμε, η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών καθορίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».

«Αναφερθήκατε στη Γερμανία. Είναι βαριά κουβέντα. Η κα Μερκελ το έχει διαψεύσει» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό που λέτε δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν. Εσείς που το γνωρίζετε; Το πρόβλημα αφορά το τώρα. Θα υπάρχει κάποια στιγμή πολύ σύντομα που θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαζόμαστε» είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα χρονισμού. Αυτό ανεδείχθη από την αποτυχία της Ευρώπης να ακολουθήσει ρυθμούς Ισραήλ. Εισηγείστε να αγοράσουμε εμβόλια από τη Ρωσία; Να το πείτε. Τι θα σήμαινε; Ότι η χώρα θα παρέκλινε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα μπορούσε να το κάνει αν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια από τη Ρωσία. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σημαντικές ποσότητες διαθέσιμων εμβολίων από τη Ρωσία».

«Αν έχετε άλλη άποψη κ. Τσίπρα για την διαδικασία του εμβολιασμού, να κάνουμε πιο γρήγορα την πρώτη δόση, αυτό είναι επιστημονικό ζήτημα» σημείωσε στη συνέχεια της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός. «Υπάρχουν χώρες που εμβολίασαν με την πρώτη δόση και έχει ο Θεός για τη δεύτερη. Εμείς δεν επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική. Αυτό θα ήταν ένα αντικείμενο συζήτησης. Είμαστε απολύτως εναρμονισμένοι με τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στους εργαζόμενους, είπε ότι «τα εργασιακά τους δικαιώματα θα προφυλαχθούν. Είναι ζήτημα και των ελεγκτικών μηχανισμών. Αν θέλουμε να έχουμε πολλά περισσότερα τεστ, άλλη λύση από τα self test δεν υπάρχει. Παρά τις όποιες μικρές αστοχίες κάνουμε το απολύτως σωστό. Θα ανοίξουμε τα σχολεία όταν θα έχουμε τη δυνατότητα όλοι οι μαθητές να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ».

Πηγή: cnn.gr