Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού, η τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του.

Παράλληλα, σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελλέγησαν τελικά από έτερη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

   Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της οριογραμμής, εντοπίστηκε από έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς.

Τελικά, οι επιβαίνοντες της λέμβου περισυνελλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τι είπε στον realfm o Nότης Μηταράκης

« Στη Λέσβο υπήρξε ένας αριθμός λέμβων με συνοδεία τουρκικών ακταιωρών που προσπάθησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αυτό δεν έγινε εφικτό. Και έχουμε πριν από λίγο ζητήσει από την Τουρκία να παρέμβει για την άμεση επιστροφή αυτών των μεταναστών στα τουρκικά παράλια. Είναι εμφανές ότι αφού συνοδεύονται από την Τουρκία δεν είναι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο από την Τουρκία και προσπαθούν να διαφύγουν από εκεί” σημείωσε. “Συνοδεύονταν από τουρκικές ακταιωρούς και βγήκε και ένα πολεμικό πλοίο της Τουρκίας. Υπάρχει φυσικά πλούσιο φωτογραφικό υλικό στη διάθεση του λιμενικού σώματος” τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

“Το ελληνικό λιμενικό πρόλαβε και δεν εισήλθαν στα χωρικά μας ύδατα οι βάρκες. Αξίζουν συγχαρητήρια και στον Γιάννη Πλακιωτάκη αλλά και στον αρχηγό του Λιμενικού και σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού, οι οποίοι τους τελευταίους 12 μήνες έχουν υπερβεί τους εαυτούς τους με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αξίες και στην εθνική νομοθεσία στο να φυλάνε τα σύνορα της ΕΕ” ανέφερε ο κ. Μηταράκης.