Με μηχανοκίνητη πορεία και διαμαρτυρία έξω από τα δασαρχείο Πολυγύρου αποφάσισαν να αντιδράσουν στους δασικούς χάρτες οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Χαλκιδικής. Μεγάλοι χαμένοι της Σιθωνίας είναι οι ιδιοκτήτες γης του Μεταγγιτσίου καθώς όπως περιέγραψαν στο ρεπορτάζ δεν ήταν μεταξύ των ντόπιων κατοίκων που το 1936 δεν έλαβαν τίτλους γης και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους. Επίσης, αντέδρασαν και στην ευνοϊκή κατά άλλους ρύθμιση του 2017 με την οποία μπορούσαν να εξαγοράσουν τις επίμαχες εκτάσεις.  «Τώρα φυσικά δεν συμφωνούμε με την απάτη σε βάρος μας και τον όρο εκχέρσωση και εξαγορά», αναφέρουν.

Ένα άλλο ιδιότυπο καθεστώς βιώνουν οι κάτοικοι Γαλάτιστας που μπήκαν στη διαδικασία εξαγοράς τη στιγμή που μετά την προσφυγή δασολόγων ακυρώνονται όλες οις πράξεις εξαγοράς.

«Χωράφια του αναδασμού με τίτλο βγαίνουν τώρα δασική έκταση. Είναι ακόμη χειρότερη η κατάσταση με τους νέους δασικούς χάρτες. Η απαίτησή μας είναι να ληφθούν υπόψιν αεροφωτογραφίες το ‘95 κι όχι νωρίτερα και να μην χαρακτηριστούν δάση καλλιέργειες 20 ετών», αναφέρει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Γαλάτιστας Άγγελος Τσιαρτσιαφλής.

Οι δασικοί χάρτες εφαρμόστηκαν στη Χαλκιδική πριν από κάθε άλλη περιοχή της χώρας, και σήμερα αφορούν συνολικά 165 χιλ. στρέμματα. Ο κίνδυνος να ζητηθούν επιστροφές κοινοτικών επιδοτήσεων είναι σήμερα ο μεγάλος φόβος των παραγωγών.

Σε πολλά δασαρχεία πανελλαδικά πραγματοποιήθηκαν ανάλογες διαμαρτυρίες αγροτών με τήρηση όλων των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.


Στο ρεπορτάζ μιλούν:Κώστας Βλαβής πρ.Αγροτικού Συλλόγου Μεταγγιτσίου, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής πρ.Αγροκτηνοτροφικού Γαλάτιστας,Λιόλιος Γεώργιος.