Εκεί που λες ότι τίποτα δεν έχει μείνει ανεξερεύνητο στη Χαλκιδική έρχονται εικόνες σαν την σημερινή και ανατρέπουν τα λεγόμενα.

Η εξόρμηση μας στον Πολύγυρο μας εξέπληξε όμορφα,περί τα 5 χιλιόμετρα περίπου στα όρια Πολυγύρου και Παλαιόκαστρου βρίσκεται το φαράγγι του Καβρόλακα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και μεγάλη ιστορία όπως μας εξιστόρησε ο αντιδήμαρχος Πολύγυρου Χρήστος Βορδός.

Το πυκνό δάσος κατάφυτο από την χαλέπιος πεύκη καλύπτει τα υψώματα του φαραγγιού, καθώς κατηφορίζουμε προς την κοίτη του η βλάστηση αλλάζει δίνοντας διαφορετικές χρωματικά εικόνες,το νερό που ρέει καθάριο σχηματίζοντας μικρές και μεγάλες λεκάνες απορροής φιλοξενεί υδρόβιους κατοίκους ,τα καβούρια είναι τα πρώτα στην κατάταξη και εικάζεται ότι έδωσαν και το όνομα τους στο φαράγγι καβουρόλακας που με την παράφραση έγινε Καβρόλακας ,αλλά και ψάρια του γλυκού νερού καθώς και καραβίδες βρίσκουν καταφύγιο στα νερά του Καβρόλακα.

Το βλέμμα σου μαγνητίζεται από τη εντυπωσιακή γέφυρα που παρόλο τα σημάδια του χρόνου την έχουν πληγώσει στέκει όμορφα και εναρμονισμένη πλήρως με το περιβάλλον.

Το 1854 εδώ κρίθηκε η μάχη κατά των Τούρκων ο Τσάμης Καρατάσος είχε ξεκινήσει από τις Σποράδες με 500 ενόπλους άνδρες και επιβιβάστηκε στην Σιθωνία.

Οι Οθωμανοί ετοίμασαν στρατό με περίπου 2500 άνδρες για να αντιμετωπίσουν την πολιορκία της Ορμύλιας ο Καρατάσος έστειλε σώμα 50 ανδρών με επικεφαλής  τον Αθανάσιο Βλαχογιάννη να εισβάλει στον Πολύγυρο όπου δέχθηκε θερμή υποδοχή από τούς πολυγυρυνούς  ο Βλαχομιχάλης και οι άνδρες του απώθησαν την τουρκική δύναμη στα υψώματα του Καβρόλακα στις 14 Απριλίου και την αποδεκάτισαν.

Εκεί στις Θερμοπύλες όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το σημείο.

Το 1950 χτίστηκε η γέφυρα που ενώνει το φαράγγι και έκανε ποιο εύκολη την πρόσβαση από τον Πολύγυρο προς την Θεσσαλονίκη, σήμερα αν και ο δρόμος δεν χρησιμοποιείτε η αίγλη της παραμένει.

 

Ευχαριστούμε τον αντιδήμαρχο Πολυγύρου Χρήστο Βορδό για την ξενάγηση.

            Κείμενο επιμέλεια:Καζάκα Σουζάνα

           Βίντεο-φωτογραφία:Ζωή Γανίτη