Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Deltapoll δείχνει πως ο λαός της Βρετανίας αγνοεί τον Κάρολο και θέλει να διαδεχτεί την Ελισάβετ ο γιος του Γουίλιαμ.

Ποιος θέλετε να ανέβει στον βρετανικό βασιλικό θρόνο όταν λήξει η βασιλεία της Ελισάβετ; Αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα που έθεσε σε 1590 Βρετανούς η εταιρεία δημοσκοπήσεων Deltapoll. Κι ενώ, σύμφωνα με τη λίστα διαδοχής, βασιλιάς θα πρέπει να στεφθεί ο Κάρολος, οι Άγγλοι τον έχουν γραμμένο κι έχουν κάνει τις δικές τους λίστες.

Η πλειοψηφία θέλει για βασιλιά της τον Γουίλιαμ, ενώ οι μικρότερες ηλικίες προτιμούν τον αντάρτη Χάρι. Ο Δούκας του Κέιμπριτζ Γουίλιαμ ρίχνει στον αδελφό του 20 πόντους στο κεφάλι συγκεντρώνοντας το 47% των ψήφων έναντι 27% του Χάρι, που τον αγαπούν οι ανήκοντες στην ηλικιακή γκάμα 18-24 (κερδίζει για έναν πόντο το αδελφάκι του).

Το 51% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί πως ο Χάρι και η Μέγκαν έχουν βλάψει με τη συμπεριφορά τους τον θεσμό της μοναρχίας και ένα 58% θέλει να παραιτηθούν από τους βασιλικούς τους τίτλους.

Ένα 18% δηλώνει πως η Βρετανία πρέπει να πάψει να έχει μοναρχία και βασιλική οικογένεια, ενώ ένα 8% δεν ξέρει-δεν απαντά.

Παρατηρώντας κανείς τα δημογραφικά στοιχεία της έρευνας, βλέπει πως οι Millennials είναι πιο ρηξικέλευθοι στις απόψεις τους σχετικά με τη μοναρχία, σε αντίθεση με τους Baby Boomers, που εμφανίζονται πιο συντηρητικοί και δεν επιθυμούν πολλές αλλαγές.

Οι προσπάθειες του Καρόλου να φτιάξει εδώ και πολλές δεκαετίες την εικόνα του, προσλαμβάνοντας μάλιστα ειδικό PRτζή μετά το διαζύγιό του με την Νταϊάνα, δείχνουν μάλλον απέλπιδες.

Αγαπούν τη βασίλισσά τους οι Βρετανοί; Μάλλον ναι, αφού περισσότερο από το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε πως η 95χρονη Ελισάβετ πρέπει να μείνει στον θρόνο μέχρι τον θάνατό της και να μην αποσυρθεί νωρίτερα. Μόνο ένα 21% συμβουλεύει τη βασίλισσά του να πάει στο σπιτάκι της, ακόμα κι αν είναι υγιής και ντούρασελ.

Ο Γκράχαμ Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος του αντι-μοναρχικού γκρουπ Republic, «διάβασε» τη δημοσκόπηση με έναν ενδιαφέροντα τρόπο: «Ό,τι και να λένε οι δημοσκοπήσεις, ο Κάρολος θα είναι βασιλιάς. Όμως αυτή η έρευνα μάς λέει ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πια για το σύστημα διαδοχής, θέλουν να έχουν επιλογή. Το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις απόψεις των γενεών δείχνει πόσο ξεκομμένοι είναι οι βασιλείς σε σχέση με τις σύγχρονες τάσεις».

Πηγή: look.athensvoice.gr