Η δημιουργία της πλατφόρμας είχε ανακοινωθεί κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, στις 17/3/2021, στη Βέροια, μεταξύ εκπροσώπων των Αγροτικών Συλλόγων της Ημαθίας και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού.

Όπως είχε τονίσει ο υπουργός, οι αγρότες θα μπορούν να μπουν με τους κωδικούς του TAXISnet και θα σκανάρουν τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία θα πηγαίνουν στην Περιφέρεια. Στη συνέχεια οι εργάτες θα κάνουν ένα ράπιτ τεστ στα σύνορα και ενα μοριακό οταν φτάσουν στον τόπο εργασίας τους, ο οποίος θα δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγες ώρες.

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «αν δεν μπορούν να κάνουν τις πλατφόρμες τότε να μην ανακοινώνουν τίποτα. Επίσης μας υποσχέθηκαν ότι θα τους δίνουν άμεσα ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και έτσι θα είναι δυνατή η πληρωμή με εργόσημο. Από Μάρτιο μας έλεγαν ότι είναι θέμα ημερών να γίνουν και φτάσαμε Απρίλιο και ακόμη δεν τις είδαμε.

Φέτος είναι μια πρώιμη χρονιά για τα ροδάκινα κατά τουλάχιστον 15 ημέρες. Από 25 Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσουν τα αραιώματα. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με το τελωνείο στην Κακαβιά, αφού έχουμε ανώτατο όριο 400 ατόμων να περνούν τα σύνορα. Να θυμίσουμε επίσης ότι θα πρέπει όσοι έρθουν να κάνουν 15 ημέρες καραντίνα. Ο καιρός περνά και δεν βλέπουμε να υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες για το θέμα των εργατών γης».

Πηγή: agrotypos.gr