Απόλυτα έτοιμα είναι τα Λύκεια του Δήμου, για να υποδεχθούν αύριο τους μαθητές που ξεκινούν τη δια ζώσης διδασκαλία μετά από πολύμηνη αποχή. Πραγματοποιήθηκε προσεκτικός καθαρισμός και απολύμανση και εφοδιάστηκαν με αντισηπτικά και μέσα ατομικής προστασίας.

Τα όσα αφορούν τον τρόπο λειτουργίας έχουν οριστεί από τα αρμόδια Υπουργεία και έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος.

Χρήσιμες οδηγίες

Μεταξύ αυτών που ορίζονται είναι:
• Τα υποχρεωτικά self-test για τους μαθητές/τριες, τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), τα μέλη του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού.
• Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, δικαιούται συνολικά 4, δύο για κάθε εβδομάδα. Το 1 θα έχει παραληφθεί πριν το μάθημα της Δευτέρας, ενώ από την ίδια μέρα, 12/4, μαθητές, εκπαιδευτικοί, μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων που επαναλειτουργούν δια ζώσης, θα μπορούν να προμηθευτούν με μια επίσκεψη στο φαρμακείο ακόμη 1.
• Ενήλικοι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να κάνουν το τεστ μόνοι τους. Ανήλικοι μαθητές άνω των 13 ετών επίσης μόνοι τους αλλά υπό την επίβλεψη γονέων/κηδεμόνων, και σε ανήλικους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από τους γονείς/κηδεμόνες.
• Με την είσοδό τους στην υπηρεσία δήλωσης self-testing.gov.gr τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα μπορούν να επιλέξουν μία από τις κατηγορίες:
1. Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος για το γενικό πληθυσμό και εκπαιδευτικούς, μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων.
[…]
3. Σχολική κάρτα για COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος για την έκδοση σχολικής κάρτας για γονείς/κηδεμόνες μαθητών και ενήλικες μαθητές.
Μετά από την είσοδο σε κάποια από τις επιλογές, γίνεται ταυτοποίηση στοιχείων και στη συνέχεια οι πολίτες δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test το οποίο διενήργησαν, προκειμένου να εκδώσουν το αντίστοιχο παραστατικό.
• Εφόσον το τεστ βγει θετικό, οι πολίτες θα πρέπει να εκδώσουν σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος (μαθητές) ή δήλωση θετικού αποτελέσματος (εκπαιδευτικοί, μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων) και να προβούν σε δεύτερο επαναληπτικό τεστ εντός 24 ωρών, είτε σε κάποια από τις σταθερές δημόσιες δομές που προτείνονται, είτε ιδιωτικά, εφόσον το επιθυμούν με δικά τους έξοδα. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό επιστρέφουν στη σχολική μονάδα, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.
• Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχει σύνδεσμος https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf, ο οποίος παραπέμπει στα σταθερά σημεία που θα λειτουργούν πρωινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή. Εκεί αναγράφονται επίσης οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης από την ιστοσελίδα self-testing.gov.gr. Η δυνατότητα για επαναληπτικό έλεγχο στις δημόσιες αυτές δομές ξεκινά την Δευτέρα, 12/4.

Σημείο  rapid test 

Μοναδικό σταθερό σημείο για την ΠΕ Χαλκιδικής ορίστηκε από τον ΕΟΔΥ τα Ν. Μουδανιά και το πρόγραμμα για αυτή την εβδομάδα έχει ως εξής:

Δευτέρα 12-4-2021, Τρίτη 13-4-2021 και Παρασκευή 16-4-2021 εξέταση μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) στην περιοχή του Ηρώου από 10:00 έως 14:00.

Τετάρτη 14-4-2021 και Πέμπτη 15-4-2021 η κινητή ομάδα του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται, 10:00- 14:00, στην κεντρική πλατεία των Ν. Μουδανιών

Όσοι προσέρχονται, πρέπει να γνωρίζουν απαραίτητα τον ΑΜΚΑ τους και έναν αριθμό τηλέφωνου, που θα αποσταλεί με γραπτό μήνυμα το αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση, τέλος, άσχημων καιρικών συνθηκών, τα τεστ θα πραγματοποιούνται στον χώρο του Κυνηγετικού Συλλόγου (επί της λεωφόρου Ελευθερίας).

• Για περισσότερες πληροφορίες/απορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.minedu.gov.gr/news/48338-11-04-21-yp-paideias-anoikse-i-platforma-dilosis-apotelesmatos-self-test-gia-tin-epistrofi-sta-lykeia

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ο τρόπος απόρριψης των υλικών μετά τη διενέργεια των self-test;

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Αν το τεστ είναι αρνητικό: Απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων.
Αν το τεστ είναι θετικό: Απορρίπτεται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες.

Τα απόβλητα των self–test δεν τοποθετούνται στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.