Σε χαμηλό επταμήνου κινήθηκαν οι θάνατοι από κορωνοϊό στη Βρετανία που από τη Δευτέρα μπαίνει σε μια τροχιά μερικής κανονικότητας.

Καταγράφηκαν επτά μόνο νεκροί, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 13 Σεπτεμβρίου.

Στην κορύφωση του δεύτερου κύματος πανδημίας, στις 20 Ιανουρίου, καταγράφηκαν 1.820 θάνατοι σε ένα μόλις 24ωρο.

Στις 13 Σεπτεμβρίου καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός, που αντιστοιχούσε σε πέντε νεκρούς.

Συνολικά στη Βρετανία, οι θάνατοι από την πανδημία ανέρχονται στους 127.087.

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα πάνω από 400.000 εμβολιάστηκαν με τη δεύτερη δόση, ενώ σχεδόν 40 εκατομμύρια έχουν λάβει την πρώτη δόση.

Ύστερα από το σφοδρό σφυροκόπημα που υπέστη η Γηραιά Αλβιώνα, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον χειμώνα, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς έχουν χαρίσει τις πολυπόθητες ανάσες ελευθερίας.

Η σημαντική πτώση του ιικού φορτίου και η θωράκιση μεγάλου μέρους του πληθυσμού έχει οδηγήσει τη Βρετανία ένα βήμα πριν από τον στόχο, την ανοσία της αγέλης.

Σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού πανεπιστημίου UCL, η Αγγλία θα ανήκει από τη Δευτέρα στις χώρες που έχουν κατακτήσει την ανοσία, καθώς πάνω από 70% του κόσμου έχει, είτε μέσω χορήγησης δόσης είτε λόγω προηγούμενης μόλυνσης από κορωνοϊό, ανοσία.

Σε μια περίοδο που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δίνουν τιτάνια μάχη με το τρίτο κύμα της πανδημίας, που έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ασφυξία στα νοσοκομεία, η Βρετανία εισέρχεται σε μια ζώνη μερικής ελευθερίας, καθώς είναι θέμα ωρών να ανοίξουν παμπ, κομμωτήρια, γυμναστήρια και άλλες υπηρεσίες.

Η αρνητική πορεία της Βρετανίας, θέμα που πρωταγωνίστησε σε όλα τα διεθνή δίκτυα λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βίωσε το σύστημα υγείας της χώρας, μετατρέπεται σε success story.

Τα στοιχεία μαρτυρούν την επιτυχία: Πάνω από το 50% του αγγλικού πληθυσμού διαμένει σε περιοχές όπου δεν καταγράφονται κρούσματα.

Πηγή: protothema.gr