«Είναι ακόμη νωρίς. Εντός της εβδομάδας θα είναι διαθέσιμα στους εργαζομένους των παραγωγικών ηλικιών. Υπομονή για περισσότερες λεπτομέρειες», απάντησε.

Σχετικά με τα 130.000 από τα 380.000 τεστ που δεν δηλώθηκαν αποτελέσματα στην σχετική πλατφόρμα, η κα Πελώνη είπε ότι υπάρχουν και χειρόγραφες δηλώσεις αρνητικών τεστ, μαθητές που δεν προσήλθαν στο σχολείο κάνοντας χρήση απουσιών αλλά και εσπερινών σχολείων που θα κάνουν σήμερα το τεστ.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση σκέφτεται να ανοίξει καφέ και μπαρ σε εξωτερικούς χώρους για την αποφυγή των συγχρωτισμών σε πλατείες, απάντησε πως είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση και υπενθύμισε τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι είναι πιθανότερο να ανοίξουν μετά το Πάσχα.

Αναφερόμενη στα φαινόμενα συγχρωτισμού των τελευταίων ημερών σε ανοικτούς χώρους όπως η πλατεία Βαρνάβα, η κα Πελώνη απηύθυνε έκκληση σε όλους να κάνουν υπομονή.

«Βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι της μεγάλης προσπάθειας. Να τηρήσουμε τα μέτρα. Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες έχουν τηρήσει τα μέτρα», ανέφερε.

Ρωτήθηκε επίσης αν ανησυχούν την κυβέρνηση τα ποσοστά εμβολιασμού στους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών και αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να διατεθούν σε συγκεκριμένες ομάδες νεότερων τα αδιάθετα εμβόλια. «Στην ηλικιακή κατηγορία 75-79% η συμμετοχή στον εμβολιασμό είναι 75,13%. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό θα δώσει το απόγευμα ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους», απάντησε. Ειδικά για τα self test είπε επίσης ότι είναι συμπληρωματικό εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την σταδιακή επανεκκίνηση και ανάλογα με τις ροές θα επεκταθεί η παράδοσή τους στις παραγωγικές ηλικίες. «Όσο θα έρχονται περισσότερα, τόσο θα διατίθενται και τους υπόλοιπους μέχρι 67 ετών», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο στήριξης και άλλων επιχειρήσεων με ειδικό σχέδιο, δήλωσε πως όταν υπάρξει κάτι νεότερο θα ανακοινωθεί, ενώ για τη λειτουργία των Ναών τις ημέρες του Πάσχα, είπε ότι δεν είναι θέμα της παρούσης.

Επιπρόσθετα απαντώντας στη κριτική του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναλειτουργία των Λυκείων και για τη θέση του ότι τα self test έχουν μειωμένη αξιοπιστία, ανέφερε: «Θα ήταν καλό ο ΣΥΡΙΖΑ να μην υπονομεύει συνέχεια κάθε προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση. Να δει παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί τα self test για να επανεκκινήσει δραστηριότητες με ασφάλεια. Εκτός αν δεν θέλει να επανεκκινήσουν και θέλει όλη τη χώρα συνεχώς στο σκοτάδι για να έχει αντιπολιτευτικό αφήγημα».

Σε ερωτήσεις αν θα χρησιμοποιηθεί ένα πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού και για τα ταξίδια στο εσωτερικό και από πότε οι εμβολιασμένοι Έλληνες θα έχουν προνόμια εντός Ελλάδας, απάντησε πως δεν έχει κάτι να πει για αυτό.

Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς είπε ότι βρίσκονται ήδη στη διαδικασία προτεραιοποίησης στους εμβολιασμούς και το τελευταίο διάστημα συμμετέχουν στο μηχανισμό αναπλήρωσης δόσεων δηλαδή «ήδη κάποιοι εμβολιάζονται».

Σε ότι αφορά βίντεο στενού συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν η Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε πως πρόκειται για απαράδεκτα μυθεύματα και αβάσιμες ψευδείς κατηγορίες εναντίον της χώρας μας.

«Δεν θα κάνω σενάρια. Ο κ. Δένδιας θα μεταφέρει από πρώτο χέρι τις απόψεις μας. Η Ελλάδα δεν θα δώσει οποιοδήποτε άλλοθι στην άλλη πλευρά», υπογράμμισε ενώ για το ταξίδι του μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης στην ‘Αγκυρα, σημείωσε πως γνωρίζουμε πολύ καλά τις σχέσεις και την τουρκική παρουσία στη Λιβύη. «Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επανεκκινήσει τις σχέσεις με τη λιβυκή πλευρά. Ο κ. Δένδιας σήμερα μεταβαίνει στη Βεγγάζη και εντός της εβδομάδας αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Λιβύης», συμπλήρωσε.

Η κα Πελώνη απάντησε και σχετικά με σκίτσο στην Εφημερίδα των Συντακτών που εμφανίζει τον πρωθυπουργό ως τρίτο συνεπιβάτη στο μηχανάκι στο οποίο επέβαιναν οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. «Δεν ξέρω πώς να το σχολιάσω. Είναι απαράδεκτο να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός πάνω σε αυτή την μηχανή με αυτή την απεικόνιση. Το αφήγημα που επιδιώκεται να περάσει από την αξιωματική αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα είναι Κολομβία είναι παντελώς ανυπόστατο. Θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να είναι πιο προσεκτικός ως πρώην πρωθυπουργός. Θα έπρεπε να έχει γνώση των στοιχείων, να είναι πιο προσεκτικός και να μη διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό», απάντησε.

Τέλος σχετικά με το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων είπε ότι κατατίθεται σήμερα και μπαίνει σε συζήτηση εντός της εβδομάδας και «ας περιμένουμε τη συζήτηση που θα γίνει».

Πηγή: real.gr