Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του εμβολιασμού στην Αμμουλιανή Χαλκιδικής, το μοναδικό κατοικημένο νησάκι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η θέληση και η προσέλευση των κατοίκων του νησιού, που συμπεριλήφθηκε στον οριζόντιο εμβολιασμό και ως ένας της χώρας covid-free προορισμός, είναι συγκινητική και ξεπερνά κάθε προσδοκία, αποδεικνύοντας την ανάγκη για την ελευθερία και την προσμονή ξέγνοιαστων διακοπών.

Η Αμμουλιανή αριθμεί 570 εγγεγραμμένους πολίτες και μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί οι 500, ποσοστό άκρως ενθαρρυντικό. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως οι ενέργειες και οι προετοιμασίες των φορέων του νησιού ήταν οι ιδανικές για να εμβολιαστούν οι πολίτες με την πρώτη δόση εντός λίγων ημερών. Φυσικά, η θωράκιση κατά του covid-19 στην Αμμουλιανή θα ολοκληρωθεί όταν θα χορηγηθεί και η δεύτερη δόση, που έχει προγραμματιστεί από τις 4 Μαΐου.

Άπαντες στο νησί της Αμμουλιανής δηλώνουν χαρούμενοι για το πρόγραμμα εμβολιασμού και τα πρώτα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα μέσω των εμβολιασμών, παράλληλα αισιόδοξοι για τις τουριστικές μέρες που έρχονται και ανυπομονούν να αντικρίσουν το αγαπημένο τους νησί και πάλι γεμάτο.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, τόνισε πως ”στο πλαίσιο του Εθνικού σχεδιασμού εμβολιασμού σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων το Υπουργείο Υγείας, η Υγειονομική περιφέρεια και το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου στήριξαν την πρωτοβουλία και μετά από αιτήματα δικά μας και των φορέων της Αμμουλιανής πετύχαμε να εμβολιαστεί οριζόντια το μοναδικό κατοικημένο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας. Όλοι οι κάτοικοι θα εμβολιαστούν, ορθώνοντας ένα τοίχος απέναντι στην πανδημία αλλά και ένα πλεονέκτημα ενόψει της τουριστικής σεζόν. Η Αμμουλιανή θα έχει να περηφανεύεται ότι είναι το πρώτο νησί της Βόρειας Ελλάδας που έχει ολοκληρώσει το ζήτημα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Η Αμμουλιανή διαφημίστηκε και διαφημίζεται ως το πρώτο covid-free νησί της Βόρειας Ελλάδας”.

”Στο νησί έχουμε 570 εγγεγραμμένους πολίτες. Δήλωσαν συμμετοχή οι 500. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί οι 400 και αύριο (σ.σ Τρίτη 13/4) θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του εμβολιασμού. Ευχαριστούμε τους γιατρούς και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό μέσω του ΚΥ Παλαιοχωρίου που στήριξε το πρόγραμμα. Είμαστε αισιόδοξοι για τη χρονιά που έρχεται. Τα μέτρα τηρούνται, δεν είχαμε κανένα κρούσμα και ελπίζουμε η σεζόν να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Η Αμμουλιανή είναι πάντα έτοιμη να υποδεχθεί τον κόσμο”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Αμμουλιανής, Κώστας Τσακνής.

Το πρόγραμμα του εμβολιασμού πραγματοποιείται στο περιφερειακό ιατρείο του νησιού. ”Ο εμβολιασμός προχωράει χωρίς προβλήματα. Επίσης, σημαντικό είναι πως είχαμε ελάχιστες ακυρώσεις, οι οποίες θα καλυφθούν από μια λίστα επιλαχόντων. Είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Το 98% του πληθυσμού της Αμμουλιανής έχει εμβολιαστεί και έχει θωρακιστεί απέναντι στον κορονοϊό. Έγινε ένας αγώνας από τον Πρόεδρο τον κ. Τσακνή, τον Αντιπρόεδρο, αλλά και τον Διευθυντή του ΚΥ Παλαιοχωρίου κ. Ελευθερούδη ώστε να χορηγηθεί το εμβόλιο της Pfizer και τα κατάφεραν”, σύμφωνα με την αγροτική γιατρό, Βαρβάρα Νικολαΐδου.

Την εμπειρία τους από τον εμβολιασμό μεταφέρουν και δυο κυρίες του νησιού. Αρχικά, η κα Χριστουδούλου Κατίνα ανέφερε πως ”οι κάτοικοι είναι ευχαριστημένοι που γίνανε ενέργειες από τους τοπικούς φορείς και έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Δεν υπήρχε κορωνοϊός στο νησί και τώρα με το εμβόλιο θα είμαστε πιο προστατευμένοι”. 

Επίσης, η κα Μαρτυγάκη Αποστολία τόνισε πως ”ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για την Αμμουλιανή. Η διαδικασία κύλησε ομαλά σε συνεργασία των τοπικών φορέων, των ιατρών και των νοσηλευτών”.