Oπως αποκάλυψε η Realnews την περασμένη Κυριακή, τρία είναι τα κυριότερα σενάρια για το ενδεχόμενο της εξόδου, με αυτό των αυτοδιαγνωστικών εξετάσεων να φαντάζει ως το πιθανότερο. Δηλαδή αν το “πείραμα” με τα self tests θεωρηθεί επιτυχημένο, είναι πολύ πιθανό με όχημα την εξέταση μέσα  στο τελευταίο εικοσιτετράωρο ή σαρανταοκτάωρο πριν το ταξίδι, να δοθεί η άδεια για την μεγάλη έξοδο (υπό προϋποθέσεις βεβαίως).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ανάσταση στο χωριό είναι ένα όνειρο που θα λάβει σάρκα και οστά αν στην μεγάλη σύσκεψη της 23ης Απριλίου εκτιμηθεί ότι τα υγειονομικά δεδομένα και η εκθετική πορεία τους δείχνουν ύφεση σε βάθος ημερών. Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο έχει φανερά διχάσει τους ειδικούς της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας με την ομάδα των επιφυλακτικών (ενίοτε προστίθενται σε αυτούς γνωστοί επιστήμονες όπως οι Τσιόδρας και Σύψας) να εκτιμά ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να αποβεί πραγματικά καταστροφική για την εξέλιξη της πανδημίας και να τραβήξει σε μάκρος έναν νέο αποκλεισμό ακόμα και μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο. Την ίδια στιγμή οι διασωληνωμένοι πλησιάζουν τους χίλιους και τα self tests δίνουν τη δυνατότητα μιας πιο αναλυτικής ματιάς στον τεράστιο όγκο των λεγόμενων ασυμπτωματικών (φορέων ή ασθενών) με τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι ίσως κάπου στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ.

Πάντως αν τελικά επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για το Πάσχα δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι στο χωριό θα είναι όλα ανοιχτά. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι εστιατόρια και καφενεία θα παραμείνουν κλειστά.

Γεραπετρίτης:«Τα δύο μεγάλα μας όπλα είναι ο εμβολιασμός και τα self-test»

«Αισθάνομαι ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στην ελευθερία. Βεβαίως ακόμα είναι αρκετά νωρίς να μιλήσουμε για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες δυνητικά θα μπορούσαμε να βγούμε το Πάσχα και να έχουμε ένα Πάσχα διαφορετικό από το περσινό. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ περισσότερα όπλα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Τα δύο μεγάλα μας όπλα είναι ο εμβολιασμός και τα self-test», τόνισε εξηγώντας ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στα πρόθυρα του ανοίγματος για μία μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα οι οποίοι υπολογίζονται γύρω στις 800.000. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι ηλικίες 50-59 ετών να μπορούν να εγγράφονται για εμβολιασμό. Η εκτίμησή μας είναι ότι τον Μάιο προφανώς θα έχουμε συμπληρώσει 3 έως 3,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και θα έχει χτιστεί ένα πολύ σημαντικό τείχος ανοσίας για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Από την άλλη πλευρά λειτούργησε για πρώτη φορά το self test στην Ελλάδα, αν θέλετε και πειραματικά στα σχολεία και η εμπειρία ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική. Η ελληνική Πολιτεία ήταν από τις πρώτες στην Ευρώπη που ουσιαστικά αξιοποίησε το όπλο αυτό και μάλιστα διέθεσε το προϊόν δωρεάν». Πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή του μέτρου για το άνοιγμα των Λυκείων καταγράφηκαν 600 θετικά δείγματα για κάποια απ’ αυτά έγιναν ήδη επιβεβαιωτικά τεστ και οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% επιβεβαιώνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε στο Οpen ότι «είναι πολύ σημαντικό πως με το νέο αυτό εργαλείο είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή ασυμπτωματικοί συμπολίτες μας και παιδιά, δηλαδή πολίτες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν, ήδη να βρίσκονται σε απομόνωση και να μη συμβάλλουν στη διάδοση του ιού». Συμπλήρωσε πως το ίδιο μπορεί να γίνει και σε άλλους κλάδους και πρόθεση της κυβέρνησης είναι «εντός της εβδομάδας, από την Πέμπτη να διατεθούν self test και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και εργαζομένων που υπολογίζουμε ότι θα είναι γύρω στις 900.000. Μιλάμε για κατηγορίες εργαζομένων και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα όπως είναι το λιανεμπόριο, η Δικαιοσύνη, η ανοιχτή εστίαση, οι τραπεζικές συναλλαγές κ.α.».

«Ακούμε τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επίκαιρα δεδομένα»

«Η βασική μας πολιτική είναι ακούμε τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επίκαιρα δεδομένα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. Σε ερώτηση μήπως τελικά δεν είναι τόσο νωρίς να γίνουν κάποιοι υπολογισμοί για το Πάσχα, απάντησε πως δεν θέλει να προκαταβάλει τις απόψεις των ειδικών αλλά εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν εισηγήσεις εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής. «Είναι προφανές ότι κάθε μέρα που περνάει προσθέτει πολύ σημαντικά δεδομένα τα οποία θα πρέπει να αξιολογούνται». Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως υπάρχει και το ζήτημα των επιβαρυμένων περιοχών και μέσω αυτών υπάρχει κίνδυνος να ασκηθεί πολύ μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς είμαστε απολύτως έτοιμοι ως Πολιτεία για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε ό,τι χρειαστεί για να διευκολυνθεί η ελεγχόμενη κίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Όμως είναι οι ειδικοί εκείνοι που θα κάνουν τις εισηγήσεις με τα επίκαιρα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας», τόνισε.

Οι πολίτες να διοχετεύονται σε ελεγχόμενα κυκλώματα δραστηριότητας

Αναφέροντας ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, ο κ. Γεραπετρίτης είπε επίσης ότι το πείραμα που έχει γίνει, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την ελληνική Πολιτεία «αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι ότι ήταν οι σωστές αποφάσεις. Δηλαδή η λογική του να μπορέσουμε να ανοίξουμε ελεγχόμενα ορισμένες δραστηριότητες για την κοινωνία και την οικονομία ανέδειξε ακριβώς την ανάγκη να υπάρχει αποσυμπίεση γιατί η αλήθεια είναι ότι έχει υπάρξει μεγάλη ψυχολογική κόπωση. Από την άλλη πλευρά εμείς θέλουμε τους πολίτες να διοχετεύονται σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα δραστηριότητας. Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να βρίσκονται σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους χωρίς συγχρωτισμούς παρά να βρίσκονται σε συναθροίσεις σε σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά, ελεγχόμενα και με αυτοδιαγνωστικά τεστ να βρίσκονται στα σχολεία αντί σε σπίτια και σε πλατείες. Είναι σημαντικό να λειτουργεί το λιανεμπόριο και πρέπει να εξάρω το γεγονός ότι ο εμπορικός κόσμος έχει συνταχθεί απολύτως με όλα τα μέτρα ασφαλείας».

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε τώρα που έχουμε περισσότερα εργαλεία, «Θα είμαστε πάντοτε σε μεγάλη επαγρύπνηση και θέλω με την ευκαιρία αυτή να απευθύνω και πάλι μία έκκληση στους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι μεγαλύτερης ηλικίας να προστρέξουν στον εμβολιασμό. Αυτή είναι μία σημαντική πράξη ευθύνης και απέναντι στους ίδιους αλλά και απέναντι στους συμπολίτες μας». Ζήτησε να μεταφερθεί το μήνυμα ότι «είναι πολλαπλασιαστικό το θετικό αποτέλεσμα του εμβολιασμού για τις μεγάλες ηλικίες».

Για το κατά πόσο ελέγχεται η κατάσταση

«Υπάρχουν έλεγχοι οι οποίοι είναι διαρκείς, οι οποίοι γίνονται και σε υπαίθριους χώρους και σε εσωτερικούς εργασιακούς χώρους. Θέλω να επισημάνω ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει μεγάλη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα τα οποία έχουν τεθεί». Από κει και πέρα, ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες εστίες στις οποίες δημιουργείται συγχρωτισμός ιδιαιτέρως νέων ανθρώπων, οι οποίοι σε έναν βαθμό έχουν και άγνοια κινδύνου, πέρα από τη μεγάλη ψυχολογική κούραση. «Εκεί θα πρέπει με μία γνήσια συμπόνια προς τις νέες γενιές να προσπαθούμε να νουθετήσουμε. Δεν είναι η πρόθεσή μας να συμβάλουμε σε οποιονδήποτε διχασμό. Δεν υπάρχει λογική άσκησης βίας. Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε έτσι ώστε να μην υπάρχουν τα φαινόμενα αυτά. Έχω μία βαθιά πεποίθηση ότι οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα αγκαλιάζουν αυτήν την προσπάθεια. Ήδη έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα ελευθερίας με τον εμβολιασμό και με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Ελπίζω ότι οι εικόνες αυτές θα εκλείψουν και θα πάμε όλοι μαζί από κοινού σε μία πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση», τόνισε.

Πηγή: real.gr