Μια από τις παγκόσμιες μοναδικότητες του δήμου Αριστοτέλη είναι και η Διώρυγα του Ξέρξη που αποτελεί και το μοναδικό Πέρσικο αποτύπωμα στην Ευρώπη. “Προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον και πρέπει να αναδειχθεί το πώς έγινε στην αρχαιότητα ένα τόσο μεγάλο έργο”, επισημαίνει ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.

Στόχος του δήμου είναι να σηματοδοτήσει την περιοχή και την όλη διαδρομή με επιγραφές αναλυτικών αναφορών στα ιστορικά δεδομένα. Η περιοχή έχει ενταχθεί στις περιπατητικές διαδρομές του δήμου και σύμφωνα με τον κ. Βαλιάνο στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορεί να παραδοθεί σε κατοίκους και επισκέπτες ως άλλο ένα σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος. “Το παγκόσμιο αντιπολεμικό σύμβολο, όπως θέλουμε να αναφέρεται η περιοχή θα είναι σημείο αναφοράς για όλους ώστε να αντιλαμβάνονται την ιστορικότητα και τον πολιτισμό του τόπου”, αναφέρει ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

Για να καλυφθούν δαπάνες παρεμβάσεων, μελετητικές και αδειοδοτήσεις εκτέλεσης έργων χρειάζεται χρόνος, όπως εκτίμησε ο δήμαρχος Αριστοτέλη που τοποθετεί χρονικά την ολοκλήρωση του έργου για το καλοκαίρι του 2022. Σήμερα το μνημείο είναι περιπατητικός χώρος και ανοιχτός σε όλους.