Tη φετινή χρονιά η εργατική Πρωτομαγιά «πέφτει» το Μεγάλο Σάββατο, γι’ αυτό και βάσει νόμου αναμένεται να μετατεθεί στην πρώτη εργάσιμη ημέρα.

Όπως ορίζει το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017, ως μέρα υποχρεωτικής αργίας, η Πρωτομαγιά πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη εργάσιμη ημέρα στην περίπτωση που συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.

Για το 2021, η αργία της Πρωτομαγιάς περιλαμβάνεται στο τετραήμερο Μεγάλης Παρασκευής έως και Δευτέρας του Πάσχα (30/4 – 3/5).

Σύμφωνα με τον νόμο, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς μετατίθεται για την πρώτη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την 4η Μαΐου για φέτος.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει σχετική επίσημη απόφαση για τη μετάθεση του εορτασμού.

Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι
Το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν δικαιούνται να λάβουν όσοι εργαστούν την ημέρα της Πρωτομαγιάς και αμείβονται με ημερομίσθιο.

Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό και εργαστούν την Πρωτομαγιά, η επιπλέον αμοιβή εξαρτάται εάν η επιχείρηση λειτουργεί νομίμως τις Κυριακές ή όχι. Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας:

Αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους.

Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις εκτός νομού
Αναφορικά με τις μετακινήσεις εκτός νομού η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη.

Δηλαδή, εξακολουθεί να επιτρέπεται για έξι λόγους:

Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή ειδικώς

α) στην περίπτωση της Αττικής, εκτός των ορίων της Περιφέρειας και

β) στην περίπτωση των υπολοίπων περιοχών που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, εκτός των ορίου του Δήμου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:

από και προς την εργασία,
για λόγους υγείας,
προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,
για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, σύμφωνα με την περ. (ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 3 ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων, σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 3,
για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό. Η περ. (ιε) της παρ. 2 του άρθρου 3 εφαρμόζεται ανα λόγως. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 3 και 5 του άρθρου 3.