spot_img

    Εμβολιασμοί και self test «κλειδιά» για το σταδιακό άνοιγμα – Τι λένε οι ειδικοί για το Πάσχα

    Ο εμβολιασμός, ο καλός καιρός και τα self – test φαίνεται ότι είναι τα «κλειδιά» για την σταδιακή άρση των απαγορεύσεων με βασικό στόχο την μετακίνηση από νόμο σε νόμο το Πάσχα

    Ηκατάσταση, εκτός απροόπτου, δείχνει να ομαλοποιείται και η κυβέρνηση «βλέπει» νέες χαλαρώσεις τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνική ζωή. Η εισήγησή της προς τους λοιμωξιολόγους, θα είναι θετική ως προς την επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων.

    Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι ο κορωνοϊός είναι απρόβλεπτος και βρισκόμαστε σε ανορθόδοξο πόλεμο μαζί του σε όλο τον πλανήτη, καθώς παρατηρούνται συνεχείς αυξομειώσεις στα επιδημιολογικά δεδομένα και μια περιοχή μπορεί να «κοκκινίσει» από τη μία στιγμή στην άλλη.

    Σε ερώτηση για το τι θα κάνουμε το Πάσχα, απάντησε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να κάνουμε προβλέψεις και συμπλήρωσε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναπροσαρμογής της τακτικής που ακολουθούμε με έμφαση στη διενέργεια πολλών self test.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης είπε «μη με ξαναρωτήσετε για το Πάσχα θα είμαι ο κακός της παρέας» εκτιμώντας πως το άνοιγμα των μετακινήσεων θα ήταν ρίσκο στην προκειμένη φάση. Ο ερευνητής ανέφερε πως βάσει των στοιχείων και των αριθμών που βλέπει η κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Αττική έχει ήδη συντελεστεί εντούτοις το πρόβλημα είναι ότι ένα άνοιγμα τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να το ξαναφουντώνει. Ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως πρέπει να πάμε γρήγορα στην αποδόμηση του κύματος της πανδημίας για να περάσουμε ένα λογικό καλοκαίρι.

    Στην Αττική οι νέες μολύνσεις, σε ένα 24ωρο, έφθασαν τις 1812 και στη Θεσσαλονίκη τις 554. Τριψήφιος είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε Κοζάνη και Λάρισα. “Έκρηξη” κρουσμάτων εντοπίζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ προβληματισμός επικρατεί σε Εύβοια, Μαγνησία και Καβάλα.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα χθεσινά ήταν αυξημένα, αλλά με πολύ περισσότερα τα test που έγιναν.

    Συγκεκριμένα, χθες είχαμε 76000 τεστ , από τα οποία προέκυψαν 4033 κρούσματα , ενώ μία εβδομάδα πριν, στις 6 Απριλίου είχαν διενεργηθεί 75182 τεστ και είχαν καταγραφεί 4309 θετικά.

    Το χρονικό της υποχώρησης των κρουσμάτων

    • 13 Απριλίου ήταν 4033, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 6 Απριλίου, ήταν 4309 (περισσότερα self test)
    • 12 Απριλίου, ήταν 1606, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 5 Απριλίου ήταν 1866
    • Στις 11 Απριλίου ήταν 1718, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 4 Απριλίου, ήταν 1955
    • Στις 10 Απριλίου ήταν 2801, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 3 Απριλίου, ήταν 3232
    • Στις 9 Απριλίου ήταν 2747, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 2 Απριλίου, ήταν 3080
    • Στις 8 Απριλίου ήταν 3228, μια εβδομάδα νωρίτερα, την 1η Απριλίου, ήταν 3491
    • Στις 7 Απριλίου ήταν 3445, μια εβδομάδα νωρίτερα, την 31η Μαρτίου, ήταν 3616
    • Στις 6 Απριλίου ήταν 4309, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 30 Μαρτίου, ήταν 4340

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το ιικό φορτίο που καταγράφεται στα λύματα στην Περιφέρεια Αττικής βαίνει μειούμενο σε ποσοστό 33%, όπως και στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης (-37%).

    Ουσιαστικά σταθερό παραμένει επίσης το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Πάτρας (+7%), της Θεσσαλονίκης (-5%) και του Βόλου (-7%).

    Οριακές θεωρούνται οι αυξήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα, όπως διαπιστώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (+20%) και στη Λάρισα (+21%), καθώς στις δύο αυτές περιοχές οι μεταβολές εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Αντιθέτως, αυξητικές τάσεις διαπιστώνονται στα Χανιά (+50%) και την Ξάνθη (+196%).

    Προβληματισμό πάντως προκαλεί η αύξηση διασωληνωμένων, οι οποίοι έφτασαν τους 802 -αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας- και των θυμάτων της νόσου Covid-19, που σήμερα ήταν 93, ξεπερνώντας έτσι τους 9.000 νεκρούς στη χώρα.