moudania

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων (υποεπιτροπή) του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξετάσει διεξοδικά τι θα πρέπει να ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

Οι λοιμωξιολόγοι θα αναλύσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να θέσουν όλα τα στοιχεία στην ολομέλεια της επιτροπής η οποία θα κληθεί να απαντήσει και να δώσει το πράσινο φως ή όχι για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Τα νέα ανοίγματα

Τα αιτήματα που έχει θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης αυτή τη φορά στους ειδικούς αφορούν σε άνοιγμα των κέντρων αισθητικής για τα οποία μάλιστα ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως θα πρέπει να ανοίξουν καθώς άλλες επιχειρήσεις προσφέρουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες γεγονός που προκαλεί προβλήματα ανταγωνισμού.

Επίσης οι ειδικοί θα εξετάσουν εάν θα πρέπει να ανεβάσουν ρολά τα mall και τα πολυκαταστήματα τα οποία είχαν τεθεί και από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά οι επιστήμονες είχαν κρίνει ότι είναι νωρίς ακόμη.

Αξιοσημείωτο είναι όμως πως από την κυβέρνηση έχει τεθεί και το ζήτημα της κατάργησης των ραντεβού στο λιανεμπόριο με δεδομένο ότι οι περιορισμοί ισχύουν ήδη για τον αριθμό των ατόμων που μπαίνουν στα καταστήματα.

Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι το σύστημα με τα ραντεβού αλλά και τη τρίωρη παραμονή με sms στο 13032 δεν λειτουργεί στην πράξη, αφού καταναλωτές και καταστηματάρχες ειδικά με μικρά καταστήματα εφευρίσκουν διάφορα τρικ για να μπορούν να ψωνίζουν ελεύθερα.

Μάλιστα έχει καταγραφεί ότι το θέμα των ραντεβού λειτουργεί ανασταλτικά για την αγορά, αφού πολλοί πολίτες αποφεύγουν να βγουν για ψώνια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθούν και self test στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ελέγχονται και για τον κορονοϊό προκειμένου να περιορισθούν όσο είναι δυνατόν οι πιθανότητες για διασπορά.

Τα φροντιστήρια

Όμως οι ειδικοί θα συζητήσουν και το θέμα του ανοίγματος των φροντιστηρίων αλλά μόνο για τους μαθητές του Λυκείου, αφού υπάρχει σχετικό αίτημα από το υπουργείο Παιδείας και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Άλλωστε οι μαθητές του Λυκείου πηγαίνουν ήδη στο σχολείο, ενώ τα δια ζώσης μαθήματα στα φροντιστήρια θα συμβάλουν και προς τη βελτίωση της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις.