Πάνω από 4.000 τα κρούσματα, τα μισά από αυτά στην Αττική και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας ενώ ακολουθεί ο Πειραιάς

Ανυποχώρητοι παραμένουν και οι σκληροί δείκτες , 680 οι νέες εισαγωγές ενώ οι διασωληνωμένοι για πρώτη φορά ξεπέρασαν τους 800. Δεκάδες ασθενείς παραμένουν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής εκτός ΜΕΘ.

Παρόλα αυτά διαγράφονται ενθαρρυντικές προοπτικές. Εδώ και έξι ημέρες, ο δείκτης θετικότητας δείχνει πτωτικές τάσεις είναι γύρω στο 5%, με όριο συναγερμού, βέβαια το 4%, αλλά πριν από μερικές εβδομάδες είχε φτάσει στο 8 %.

Θετικές είναι οι ενδείξεις και από τα λύματα, τουλάχιστον για το Λεκανοπέδιο. Οι εξετάσεις δείχνουν μείωση του ιικού φορτίου κατά 33% στην Αττική, σταθεροποίηση σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο, άλλα αύξηση στην Κρήτη, στην Ξάνθη αλλά και στην Κοζάνη όπου μάλιστα χθες ανακοινώθηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται εδώ και καιρό σε lockdown.

Μεγάλη είναι η πίεση που δέχεται το νοσοκομείο της πόλης και μάλιστα αποφασίσθηκε η μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές.

Παράλληλα, στα λύματα υπάρχουν και ευρήματα σημαντικής αύξησης στην χρήση αγχολυτικών και καταθλιπτικών φαρμάκων καθώς και κοκαΐνης.

Από αύριο τίθεται σε λειτουργία το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στην Πάτρα που θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πατρών και μάλιστα σήμερα το επισκέφθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Να θυμίσουμε ότι τρία μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη και έχουν τη δυνατότητα να διενεργήσουν 22.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Πηγή: real.gr