Τα self tests και οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών θα δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα και των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης (δημοτικά – γυμνάσια). Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, επιθυμεί μετά τις διακοπές τους Πάσχα να επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και αυτή τη στιγμή ως πιθανότερη ημερομηνία ορίζεται η Δευτέρα 10 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό θα συζητηθεί μετά το Πάσχα, από τους ειδικούς, και οι εισηγήσεις θα γίνουν με βάση την εικόνα που θα υπάρχει τότε σχετικά με την πορεία της πανδημίας. Κατόπιν αυτού οι γονείς δεν θα πρέπει για την ώρα να ελπίζουν στο άνοιγμα των σχολείων (άλλωστε σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν οι διακοπές του Πάσχα), ενώ όπως δήλωσε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως «για πριν από το Πάσχα όχι. Ξεκίνησε το άνοιγμα των λυκείων, πηγαίνουμε βήμα- βήμα. Δύο εβδομάδες μένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, συνεχίζεται κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις άλλες ηλικίες.

Τα Λύκεια έχουν μείνει κλειστά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις». Συνεπώς μετά το Πάσχα, θα ανακοινωθεί και επίσημα η παράταση της σχολικής εντός του Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια στα μέσα Ιουνίου, θα ξεκινήσουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Καταλήψεις

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι αντιδράσεις όσον αφορά στην εφαρμογή από φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την είσοδο στα ΑΕΙ και μάλιστα σε πολλά σχολεία έχουν ξεκινήσει καταλήψεις με το αίτημα αυτό, ενώ σήμερα έχουν προγραμματισθεί από μαθητές συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις, οι οποίοι ζητούν , εκτός από την αναστολή για φέτος της ΕΒΕ διεκδικούν και την αναστολή των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων καθώς και της Τράπεζας Θεμάτων. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί, σήμερα στις 6:30 το απόγευμα στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στις 6:30, στον Λευκό Πύργο και στις 7 στην πλατεία Ελευθερίας στην Σταυρούπολη.

Φροντιστήρια

Οι πανελλαδικές εξετάσεις «ωθούν» και στο άνοιγμα των φροντιστηρίων τουλάχιστον για τους μαθητές της Γ΄ λυκείου, κάτι το οποίο έχει ήδη εισηγηθεί ο αρμόδιος υπουργός κ. Γεωργιάδης. Πιθανή ημερομηνία φέρεται η 19η Απριλίου. Θετική είναι και η εισήγηση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας το οποίο κατανοεί αυτή την ανάγκη για τα παιδιά τα οποία πρέπει να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές.

Εμβολιασμός εκπαιδευτικών

Από την Τετάρτη 21 Απριλίου όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους. Την ίδια ημέρα, θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τον εμβολιασμό πολιτών μεταξύ 55 και 59 ετών. Ακόμα από το Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι πολίτες μεταξύ 50-54. Ο κ. Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι από τον Ιούνιο θα εμβολιάζονται και οι νεότερες ηλικίες.

Τηλεκπαίδευση για τους «θετικούς μαθητές»

Ταυτόχρονη αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη για όσους μαθητές βγουν θετικοί στο self test και χωρίς απουσίες τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή η οποία υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που βρεθούν θετικοί οι μαθητές, θα μπορούν να παρακολουθούν το μάθημα «που θα γίνεται διά ζώσης με ταυτόχρονη μετάδοση του μαθήματος με ηλεκτρονικά μέσα ή να συμμετέχουν στα λεγόμενα διαδικτυακά τμήματα. Αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό διότι δεν ξέρουμε πόσα άτομα θα νοσήσουν». Όσοι μαθητές όμως συμμετέχουν σε καταλήψεις δεν θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα τηλεκπαίδευσης και θα παίρνουν απουσίες .

Απεργία καθηγητών

Σε απεργία-αποχή από την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος και από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία καλεί η ΟΛΜΕ με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ η οποία έστειλε και σχετικά εξώδικα, προς το Ελληνικό Δημόσιο, την Προεδρία της Κυβέρνησης, καθώς και τα υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών και Εσωτερικών.

Πηγή: ethnos.gr