Στην τρίτη κατά σειρά περιοχή, αυτή του Πόρτο Κουφό Σιθωνίας, συνεχίστηκαν οι καθαρισμοί βυθού μετά τη Νικήτη και το Ν. Μαρμαρά. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ελήφθη σε συνεργασία του δήμου Σιθωνίας με το Λιμενικό Ταμείο και ομάδα εθελοντών.

Κατά τη δράση στο Πόρτο Κουφό ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σιθωνίας Αβραάμ Σαλπικτίδης εξήγησε ότι η ομάδα προχώρησε στον καθαρισμό αφού ενημερώθηκε πρώτα η Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

“Δυστυχώς διαπιστώνω ότι χρειάζεται να δείξουμε μια μεγαλύτερη ευαισθησία στην προστασία των βυθών και των λιμένων. Να προσέξουμε το τί πετάμε μέσα στη θάλασσα. Αυτές οι εικόνες δεν προάγουν το τουριστικό γίγνεσθαι της περιοχής. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε αυτή η εικόνα να παρουσιάζεται για τελευταία φορά“, επεσήμανε ο κ. Σαλπτικτίδης.

Αναφερόμενος ο ίδιος στο συντονισμένο πλάνο καθαρισμού όλων των λιμένων του δήμου, είπε πως σειρά έχει ο Όρμος Παναγίας και ο Άγιος Νικόλαος, ενώ μετά το Πάσχα θα ακολουθήσει η ακτή Αχλάδα και η δημοτική κοινότητα Σάρτης. Η περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων iSea, πολύτιμος αρωγός της δράσης, με τη στήριξη των επιχειρήσεων ΑΒ Βασιλόπουλος και Procter&Gamble, ξεκίνησε τη δράση των βυθών σε όλα τα μήκη και πλάτη της Χαλκιδικής, φτάνοντας και στη Σιθωνία.

H εκπρόσωπος της ομάδας είπε χαρακτηριστικά ότι από το λιμάνι της Νικήτης απομακρύνθηκε ένας τόνος απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων βάρκες, εργαλεία, και πολλά πλαστικά. Λίγο μικρότερος ήταν ο όγκος  απορριμμάτων στο Ν. Μαρμαρά. Λάστιχα, πλαστικά, αλιευτικά εργαλεία και ποτήρια μιας χρήσης ήταν τα περισσότερα εκ των απορριμμάτων.

Η εθελοντική οργάνωση iSea έχει σκοπό να συμβάλλει στην προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων ευαισθητοποιώντας την πολιτεία, τους διαχειριστές και την κοινή γνώμη για λήψη μέτρων εκεί όπου ασκούνται μη ορθολογικές δράσεις. Επιπλέον ενημερώνει σε κάθε αφορμή για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα υδάτινα οικοσυστήματα και συμβάλλει με τεχνογνωσία στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στοχεύοντας στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ευημερία.