Οκ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να βρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self – tests θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση.

Ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα και πως πάνω από όλα είναι οι ασφαλείς μετακινήσεις και το να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές που έχουν χαμηλά κρούσματα τώρα. Υπογράμμισε πως προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στα self test και υπογράμμισε ότι αποτελούν ένα πολύ σημαντικό όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και προέβλεψε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση στα κρούσματα προς το τέλος Απριλίου, εκτιμώντας ότι θα πέσουν στα 2.500 περίπου σε ημερήσια βάση. Προειδοποίησε όμως ότι αυτό δε θα φανεί άμεσα στον αριθμό των διασωληνωμένων και κατά συνέπεια η πίεση στο σύστημα υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Για το λόγο αυτό, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι οι μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα αποτελούν ρίσκο.

Πηγή: real.gr