Στήριγμα για τη Χαλκιδική αποτελεί η αγροτική παραγωγή ειδικά στη χρονιά της πανδημίας σύμφωνα με την Κατερίνα Ζωγράφου, περιφερειακή σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας. Η κ. Ζωγράφου τόνισε μιλώντας στη Σουζάνα Καζάκα, ότι το προϊόν της Χαλκιδικής πρέπει να πάρει την αξία που του πρέπει.

Μιλώντας ειδικότερα για τη βιολογική καλλιέργεια η κ. Ζωγράφου ανέφερε ότι η νέα ΚΑΠ και οι νέες πράσινες συμφωνίες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον από από το 1995 η βιολογική γεωργία βρίσκει πρόσφορο έδαφος στη Χαλκιδική. “Ο στόχος που θέτει η Ευρώπη είναι να αυξήσει το ποσοστό βιολογικής γεωργίας στο 25 τοις εκατό ως το 2030. Καταλαβαίνετε ότι κονδύλια θα έρθουν πρς την κατεύθυνση αυτή, μέρος των οποίων θα πάρει και η Χαλκιδική. Η βρώσιμη ελιά είναι εξαίρεση, σε μικρό ποσοστό, της βιολογικής καλλιέργειας. Στον τομέα όμως των ζωοτροφών και σιτηρών η Χαλκιδική σίγουρα στέκεται απέναντι σε πολλές περιοχές“, τόνισε η κ. Ζωγράφου. Μάλιστα αποκάλυψε ότι εντός του 2021 θα καταβληθούν επιδοτήσεις-αποζημιώσεις για βιολογική γεωργία ώστε να ενταχθούν νέοι ενδιαφερόμενοι.

Την περίοδο αυτή έχουμε την προδημοσίευση του προγράμματος των νέων αγροτών, που η κ. Ζωγράφου χαρακτήρισε ενδιαφέρον και δυναμικό. Ωστόσο απευθύνεται σε άτομα που είναι αποφασισμένα ότι θα ακολουθήσουν επαγγελματικά τον τομέα της γεωργίας. Οι προδιαγραφές του είναι τέτοιες που χρειάζεται μια σοβαρή υποδομή για να το ακολουθήσει κάποιος. “Ο δεύτερος προσανατολισμός της ΕΕ είναι οι νέοι αγρότες“, αναφέρει η κ. Ζωγράφου.

Ερχόμενη τώρα στο κομμάτι του ρόλου που επιτελεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η κ. Ζωγράφου αναφέρθηκε στις δράσεις προβολής των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό μέσα από εκθέσεις και άλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με την ίδια η βιολογική γεωργία δεν κερδίζει έδαφος μόνο στο χωράφι αλλά και στην αγορά μέσα από την τυποποίηση των προϊόντων. Αυτά, προβάλλονται οργανωμένα σε εκθέσεις και συναντήσεις, με ομάδες παραγωγών ή και μεμονωμένους παραγωγούς που παίρνουν μέρος. Μια ακόμη σοβαρή προσπάθεια της ΠΚΜ είναι η πρωτοβουλία να εντάξει τα προϊόντα στην κουζίνα των τουριστικών προορισμών της Περιφέρειας. “Η ελιά και το μέλι Χαλκιδικής – στην υψηλή θέση που του αξίζει – έχουν προβληθεί σε διεθνείς εκθέσεις συλλέγοντας πρώτα βραβεία και έπεται συνέχεια“, σημείωσε η κ. Ζωγράφου.

Δασικοί χάρτες και ενστάσεις

Η περιφερειακή σύμβουλος Κ. Ζωγράφου ρωτήθηκε και για το θέμα των δασικών χαρτών. Επικαλέστηκε δε τις υποσχέσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα ότι θα δοθούν κάποιες οριζόντιες λύσεις. Ωστόσο, έκανε λόγο για συντεχνίες ως προς τις ειλημμένες αποφάσεις. “Το ότι δόθηκαν βελτιώσεις σε προηγούμενα νομοσχέδια και είχαμε αποφάσεις του ΣτΕ, δυστυχώς σήμερα πλήττουν τους αγρότες μας“, είπε η ίδια. Για το 2020 ανέφερε, δόθηκε λύση να μην χαθούν δικαιώματα κάτι που περιμένουμε να γίνει και αυτή τη φορά μέχρι να έχουμε οριστικές λύσεις.

 

Πανδημία και αγροτική δραστηριότητα 

Η κ. Ζωγράφου αναφέρθηκε και στους εργάτες γης που όπως είπε φέτος θα είναι δέκα χιλιάδες και θα έρθουν στον τόπο μας (ΠΚΜ) με ασφαλείς διαδικασίες. “Θέλω να πιστεύω ότι στις μεγάλες ανάγκες στη Χαλκιδική, από τον Αύγουστο και μετά θα έχουμε καλύψει όλες τις προδιαγραφές“, τόνισε.

Ο παγετός κατέστρεψε το βερίκοκο

Μιλώντας για τις καιρικές συνθήκες του παγετού η κ. Ζωγράφου έκανε λόγο για ολοσχερή καταστροφή. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το Υπουργείο θα προβεί σε άμεσες αποζημιώσεις για να ενισχυθούν οι παραγωγοί. “Φοβάμαι ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πάνω στον οφθαλμό τις ελιάς θα δείξουν πρόβλημα και στην Ελιά Χαλκιδικής”, είπε για το ίδιο θέμα.