Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο ΣΒΕ χαρακτηρίζει «πρωτοφανή» την καταστροφή- έως και 100% στις αγροτικές καλλιέργειες-, που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο την Πέλλα και την Ημαθία, κυρίως σε ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια και ακτινίδια.

Όπως σημειώνει η καταστροφή δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα στις μεταποιητικές βιομηχανίες – μέλη του ΣΒΕ που είναι εγκατεστημένες στις ανωτέρω περιοχές. Κατά τον ΣΒΕ και σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων και παραγωγών «πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζημία της τελευταίας 20ετίας, η οποία συγκρίνεται μόνον με αυτή του 2003».

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών, υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών πλήττουν την τοπική οικονομία ευρύτερα της ΠΚΜ, αλλά και τις εξαγωγές της χώρας . Υπογραμμίζει την σημασία του κλάδου παραγωγής κομπόστας στην εθνική οικονομία, αφού μόνον 15 βιομηχανίες που παράγουν κομπόστες, απλό ή συμπυκνωμένο χυμό ροδάκινου και βερίκοκου και κατεψυγμένο κύβο φρούτων, προμηθεύονται φρούτα από περισσότερες από 12.000 αγροτικές οικογένειες.

Στις συγκεκριμένες βιομηχανίες απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε μόνιμη ή εποχιακή βάση, ενώ τα προϊόντα των βιομηχανιών αυτών εξάγονται σε ποσοστό 98%, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή στη χώρα συναλλάγματος που κυμαίνεται ανάμεσα σε 400 και 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ