Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι το 50% του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας ανοσοποίησης για τον νέο κορωνοϊό έχει πλέον λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου του.

Ως εδώ 7.600.908 άνθρωποι, οι μισοί και πλέον από τα 15 εκατ. πολίτες που η κυβέρνηση θεωρεί πως αρκούν για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, ή η επιλεγόμενη ανοσία της αγέλης στη χώρα των 19 εκατ. κατοίκων, έχουν πλέον εμβολιαστεί, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Σήμερα φθάσαμε σε ένα ορόσημο», είπε ο κ. Πάρις, ευχαριστώντας το προσωπικό του Εθνικού Προγράμματος Ανοσοποίησης για την πρόοδο που επιτεύχθηκε.

Από το σύνολο των 7,6 εκατομμυρίων, 5.126.051 άνθρωποι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου τους, με άλλα λόγια το 32,7% του πληθυσμού-στόχου.

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής άρχισε τον Φεβρουάριο, αφού εμβολιάστηκαν τα μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει λάβει το εμβόλιο CoronaVac της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Sinovac.

Παρά την καλή πορεία της εκστρατείας ανοσοποίησης, η Χιλή βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες· τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από ασθενείς και οι αρχές επέβαλαν περιορισμό στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Ως αυτό το στάδιο, η Χιλή έχει καταγράψει 24.766 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.101.698 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ