Περισσότερα από 300 εκατομμύρια λίρες αναμένεται να ξοδέψουν οι Βρετανοί αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού τέσσερις μήνες μετά το lockdown, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 14 εκατ. κρατήσεις σε παμπ και εστιατόρια, ενώ δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο υπαίθριο τραπέζι στο Λονδίνο έως και την Κυριακή. Το Κέντρο Έρευνας Λιανικού Εμπορίου ανέφερε ότι οι δαπάνες λιανικής και εστίασης σε όλο το Λονδίνο αναμένεται να φτάσουν τα 170 εκατομμύρια λίρες το Σάββατο και περίπου 130 εκατομμύρια λίρες την Κυριακή, πολύ υψηλότερες από το λεγόμενο «Σούπερ Σάββατο» τον περασμένο Ιούλιο.

Τα μη απαραίτητα καταστήματα ξανάνοιξαν στην Αγγλία τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, ενώ επετράπη σε εστιατόρια και παμπ να σερβίρουν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παλεύει με ένα νέο κύμα κρουσμάτων της Covid-19, η Βρετανία -που κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό νεκρών λόγω της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο- ανοίγει εκ νέου τις δραστηριότητες της οικονομίας καθώς τα μέτρα του lockdown που επιβλήθηκαν καθώς και οι ταχείς ρυθμοί της εμβολιαστικής εκστρατείας οδήγησαν σε μείωση των κρουσμάτων.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Open o ακαδημαϊκός ερευνητής Dr Νίκος Μπάτης που ζει στη Βρετανία το γεγονός πως άνοιξε η εστίαση βοήθησε αρκετά την ψυχολογία του κόσμου, αν και πολλές φορές όταν υπάρχει αλκοόλ, τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνται κατά γράμμα. Αποτέλεσμα αυτής της χαλάρωσης πολλές φορές είναι να μην φοράνε μάσκα οι πολίτες ή να μην τηρείται η απαραίτητη απόσταση, κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει για όλες τις περιοχές, όπως είπε σχολιάζοντας τις εικόνες από το Λονδίνο.

Μια σειρά από οικονομικούς δείκτες που ανακοινώθηκαν από την εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS) και την Τράπεζα της Αγγλίας έδειξαν επίσης ότι οι βρετανικές τράπεζες ετοιμάζονται να αυξήσουν τη χορήγηση στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά με τον μεγαλύτερο ρυθμό μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι διαδικτυακές αγγελίες για εργασία ανέκαμψαν στα προ πανδημίας επίπεδα στις 8 Απριλίου, καθώς οι εταιρίες λιανικής πώλησης και φιλοξενίας θέλησαν να προσλάβουν νέο προσωπικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας προσλήψεων Adzuna που δημοσιοποίησε η ONS. «Δεν έχουμε ακόμα επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς αλλά αυτά είναι πράγματι υποσχόμενες ενδείξεις», ανέφερε ο Άντριου Χάντερ, εκ των ιδρυτών της Adzuna.

Από την Δευτέρα επιτρέπονται ως και έξι άτομα σε υπαίθριο τραπέζι στις παμπ και στα μπαρ στην Αγγλία όμως δεν επιτρέπεται η είσοδος σε εσωτερικούς χώρους έως τουλάχιστον τις 17 Μαΐου. Οι παμπ στην Ουαλία παραμένουν κλειστές μέχρι τις 27 Απριλίου όπως και στη Σκωτία ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία ανοίγουν στις 30 Απριλίου.

Πηγή: ethnos.gr
pic: ap photo