Σε δημοσιέυματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε ελληνικά ιστολόγια βρίσκουμε βίντεο το οποίο υποτίθεται πως δείχνει μια νοσοκόμα στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσπαθεί να σκοτώσει ασθενή COVID-19 αφαιρώντας μια φαρμακευτική αγωγή την οποία χρειαζόταν για να επιβιώσει. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο είναι πλήρως ψευδής.

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Γιατρός πιάνεται στα πράσα επιχειρώντας να…ΣΚΟΤΩΣΕΙ ασθενή με “COVID”…!!!

Ο γιατρός σταμάτησε τη φαρμακευτική αγωγή για αυτόν τον ασθενή με το πρόσχημα ότι ήταν ήδη αναίσθητος και “πέθαινε”, ήταν «μελοθάνατος». Φυσικά δεν ήταν αναίσθητος και ακόμα πολύ ζωντανός.

Επομένως, διατάζοντας να σταματήσει το φάρμακό του, τότε θα πέθαινε προφανώς.

Ευτυχώς για την ασθενή, οι έντιμες νοσοκόμες την έπιασαν στα πράσα και άρχισαν να την βιντεοσκοπούν. Αυτό συμβαίνει σε ορισμένα από τα νοσοκομεία NHS.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κάπου στην Αγγλία.

Δείτε τώρα το βίντεο και…ΦΡΙΞΤΕ!!!….

Το βίντεο στο οποίο γίνεται αναφορά είναι το παρακάτω:

 

Το βίντεο αυτό, μεταξύ άλλων, κυκλοφόρησε και σε πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο συνωμοσιολογικού περιεχομένου όπως το “brandnewtube.com”, την οποία σελίδα χρησιμοποίησαν και τα υπό εξέταση δημοσιεύματα ως πηγή.

Στο βίντεο ακούγεται η κυρία που κρατάει τη κάμερα να ρωτάει επανηλημένα την νοσοκόμα αν είπε πως σταμάτησε την αγωγή επειδή ο ασθενής ήταν αναίσθητος. Δεν ακούμε σε κανένα σημείο του βίντεο αναφορά στο αν ο ασθενής έχει COVID-19, ούτε ξεκαθαρίζεται από τι πάσχει. Δεδομένης της σοβαρότητας των κατηγοριών επικοινωνήσαμε με το Royal London Hospital καθώς μια αναπαραγωγή του βίντεο στο YouTube ανέφερε στη περιγραφή ότι το συμβάν έλαβε χώρα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το γραφείο τύπου του νοσοκομείου καταφέραμε να εξακριβώσουμε ότι το συμβάν τελικά έλαβε χώρα στο νοσοκομείο Whipps Cross Hospital και όχι στο Royal London Hospital και πως οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί που συνοδεύουν το βίντεο δεν έχουν καμία βάση.

Ο διαπληκτισμός αφορούσε την οικογένεια ενός ασθενούς ο οποίος ήταν σε τελικό στάδιο της νόσου του και κοντά στο θάνατο. Για λόγους προστασίας δεδομένων δεν αναφέρθηκε η νόσος που είχε ο συγκεκριμένος ασθενής, ωστόσο τονίστηκε πως ο διαπληκτισμός προέκυψε λόγω του ότι η οικογένεια του ασθενούς διαφωνούσε με την διαχείριση της υγείας του από το προσωπικό, παρότι τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας ενώ δόθηκε η κατάλληλη αγωγή και φροντίδα στον ασθενή. Ο ισχυρισμός λοιπόν ότι ο γιατρός ή η νοσοκόμα προσπαθούσαν να σκοτώσουν τον ασθενή είναι πλήρως ανυπόστατος.

Εκπρόσωπος του Barts Health, του δικτύου νοσοκομείων που υπάγεται στο NHS (εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας) στο οποίο ανήκουν το Royal London Hospital και το Whipps Cross Hospital, ανέφερε τα εξής:

Έχουμε το στόχο να παρέχουμε ασφαλή φροντίδα με συμπόνια στη κατάσταση του κάθε ασθενούς. Ακολουθήσαμε τα σωστά πρωτόκολλα, παρείχαμε το βέλτιστο επίπεδο φροντίδας και τη κατάλληλη αγωγή στον ασθενή. Κατανοούμε πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια να έχει ένα αγαπημένο της πρόσωπο στο νοσοκομείο, ωστόσο περιμένουμε το προσωπικό μας να αντιμετωπίζεται με τον σεβασμό που τους αναλογεί.

Συμπέρασμα

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο ισχυρισμός ότι σε βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε μια νοσοκόμα να προσπαθεί να σκοτώσει ασθενή με COVID-19 είναι πλήρως ψευδής. Αρχικά δεν τεκμηριώνεται από καμία πηγή ότι ο εν λόγω ασθενείς είχε όντως κολλήσει τη νόσο COVID-19. Επιπρόσθετα, εκπρόσωπος του δικτύου νοσοκομείων στο οποίο ανήκει και το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε ο συγκεκριμένος ασθενής εξήγησε πως ο ασθενής ήταν στα τελευταία στάδια της νόσου του και πως η διένεξη μεταξύ οικογένειας και γιατρών αφορούσε διαφωνία της οικογένειας για τη διαχείριση της υγείας του ασθενούς.

Πηγή: ellinikahoaxes.gr