Γ. Γιώργος: «Οι επιπτώσεις από τον παγετό και τις καταστροφές στις καλλιέργειες κινδυνεύουν να αποδειχθούν εφιαλτικές»

  Επιστολή με θέμα τις επιπτώσεις του πρόσφατου παγετού σε καλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Λιβανό και προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Αν. Λυκουρέντζο

  Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

  Αξιότιμοι Κύριοι,

  την τελευταία χρονική περίοδο, Μαρτίου και Απριλίου 2021, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής επλήγη από φαινόμενα παγετού που είχαν ως συνέπεια την καταστροφή μεγάλου μέρους της πρωτογενούς παραγωγής σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα. Ο παγετός έπληξε μάλιστα έως και πέντε φορές από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο, ευαίσθητες καλλιέργειες που αποτελούν σημαντικό μέρος της πρωτογενούς οικονομίας της Π.Ε. Χαλκιδικής. Βερίκοκα, αμπέλια, ελιές (φυτικό κεφάλαιο), πεπόνια, καρπούζια, αμύγδαλα, ντομάτες, σιτάρια, ψυχανθή, κεράσια, μήλα, αχλάδια, κ.α. που αποτελούν μάλιστα και εξαγωγικά προϊόντα, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

  Οι ζημιές αυτές πλήττουν επιπλέον, εκτός από τους αγρότες και τις επιχειρήσεις μεταποίησης, τις κονσερβοποιίες, τον κλάδο των συσκευασιών, εξαγωγών και μεταφορών, καθώς και εκατοντάδες εργαζόμενους, δηλαδή όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα. Με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας στην Π.Ε. Χαλκιδικής, οι επιπτώσεις από τον παγετό και τις καταστροφές κινδυνεύουν να αποδειχθούν εφιαλτικές για το τοπικό εισόδημα, την περιφερειακή, αλλά και την εθνική οικονομία, καθώς τα σημερινά προβλήματα θα επηρεάσουν αρνητικά και τις περιόδους συγκομιδής των προϊόντων, που εκτείνονται μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.

  Οφείλουμε συνεπώς να ζητήσουμε από την κυβέρνηση την άμεση στήριξη, προβαίνοντας:

  • Στην αναγγελία για όλες τις καλλιέργειες ώστε να μπουν σε διαδικασία αποζημιώσεων χωρίς εξαίρεση.
  • Στην προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ ανά στρέμμα (στρεμματική ενίσχυση ανά προϊόν) και με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2021.
  • Στην επιτάχυνση των εκτιμήσεων στις πληγείσες περιοχές, με άμεση καταγραφή και προσδιορισμό των ζημιών.
  • Στον συμψηφισμό της αποζημίωσης με τα ασφάλιστρα κατά την εκκαθάριση της αποζημίωσης.
  • Στην αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.
  • Στη μη καταβολή εκτιμητικών τελών.