Ως φορέας διοίκησης και διαχείρισης της ζώνης λιμένα και αντιλαμβανόμενοι
πλήρως τις δυσμενείς συνέπειες λόγω covid-19 που έχουν πλήξει τον χώρο της
εστίασης αλλά και όλες τις επιχειρήσεις γενικώς, βάσει της κείμενης νομοθεσίας και επειδή η ζώνη λιμένα αποτελεί ιδιάζοντα χώρο ιδιαίτερης σημασίας και διέπεται από ιδιαίτερο νομικό καθεστώς, επειδή σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόζονται διατάξεις που διέπουν την λειτουργία των ΟΤΑ (εγκύκλιος ΥΝΑ ΑΠ: 8210/01/12/24-02-2012), επειδή η ΚΥΑ 47458 ΕΞ 2020/ΦΕΚ 1864/Β/15-5-2020 που είχε δημοσιευθεί κατά το έτος 2020, όπως ορίζεται στο αρθ. 8, εξαιρούσε τα λιμενικά ταμεία, από την έκπτωση του αντιτίμου λόγω COVID-19, σύμφωνα με την περσινή ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η έκπτωση για τις ζώνες λιμένα (μόνο για τραπεζοκαθίσματα) ανερχόταν στο 50%.

Στο πλαίσιο καταπολέμησης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του COVID-19 θεσπίσθηκε το άρθρο 90 του ν. 4706/2020 (Α ́ 136), στο οποίο προβλέπεται η άνευ ανταλλάγματος επέκταση μέχρι του διπλασίου του αρχικώς παραχωρούμενου χώρου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελών σκίασης στις ζώνες περίπτωση που η επέκταση αυτή δεν ήταν δυνατή, τη μείωση του οικονομικού ανταλλάγματος μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%). λιμένα ή σε καθορισμένου

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τους ενδιαφερόμενους καταστηματάρχες / επιχειρηματίες των κοινοτήτων σας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ζώνη εξομοιούμενη με χερσαία/θαλάσσια ζώνη λιμένα ότι:

• για τις ξαπλώστρες το αντίτιμο ανέρχεται στα 15,00 ευρώ / τ.μ. (Νέα Σκιώνη, Σίβηρη, Πευκοχώρι) χωρίς περαιτέρω έκπτωση
• για τα τραπεζοκαθίσματα Νέας Σκιώνης, Σίβηρης στα 30,00 ευρώ / τ.μ. όπου εφαρμόζεται έκπτωση 50% και στο Πευκοχώρι ανέρχεται στα 50,00 ευρώ/ τ.μ. όπου εφαρμόζεται έκπτωση 50% βάσει της περσινής ανακοίνωσης του ΥΠΝΝΠ, σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να διπλασιάσουν τα τετραγωνικά μέτρα τους.

Στις αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι για παραχώρηση χώρου καλούνται να
αναφέρουν ΡΗΤΑ εάν υπάρχει δυνατότητα διπλασιασμού των τετραγωνικών μέτρων τους, ειδάλλως κι εφόσον αυτό είναι αδύνατο θα γίνεται η σχετική έκπτωση ύψους 50%.

Συνεπώς για τις ξαπλώστρες ο παραχωρούμενος χώρος πληρώνεται κανονικά βάσει των τετραγωνικών μέτρων που ζητάει ο καθένας και για τα τραπεζοκαθίσματα εφαρμόζεται έκπτωση ύψους 50%, σε όσους δεν διπλασιάζουν τα τετραγωνικά μέτρα τους, με δυνατότητα δύο (2) δόσεων αποπληρωμής.

Σε περίπτωση που δημοσιευθεί κάποια σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας, για επιπλέον έκπτωση θα ενημερωθούν όλοι εκ νέου και θα γίνει σε όλους περαιτέρω έκπτωση.
Για τα θαλάσσια σπορ και τα περίπτερα οι παραχωρήσεις χώρου ισχύουν ως
έχουν.