Οι πρόσφατοι παγετοί δημιούργησαν πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες της Πορταριάς και όχι μόνο, ιδιαίτερα των καϊσιών, ένα φρούτο αρκετά ευαίσθητο, του οποίου η συγκομιδή πλησιάζει.

Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για ολική καταστροφή, δεδομένου πως ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής του χωριού έχει επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πορταριάς, Εμμανουήλ Λειβαδιώτης, μίλησε στο Xalkidiki Politiki και αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν προκύψει. ”Ο παγετός δημιούργησε πολλά προβλήματα. Μιλώντας και με τους υπόλοιπους παραγωγούς, υπάρχει 90 με 100% ζημία. Το μεγαλύτερο ποσοστό αγροτών του χωριού βασίζεται στα βερίκοκα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απόγνωση. Έχουν γίνει δηλώσεις για τις καταστροφές αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα ελεγχθούν τα δέντρα. Πρέπει να έρθουν το συντομότερο για να αντικρίσουν τη μεγάλη καταστροφή. Εκτός των άλλων, τα χρήματα που λαμβάνουν οι αγρότες από τις καταστροφές καθυστερούν αρκετά. Πολλές φορές ξεπερνούν και τον έναν χρόνο για να αποζημιωθούμε”.

”Προς το παρόν δεν έχουμε ενημερωθεί για τις ενέργειες της Κυβέρνησης, μόνο ακούμε και βλέπουμε πως έχουν επισκεφθεί άλλες περιοχές για να αντικρίσουν τις ζημίες”, πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ο κ. Λειβαδιώτης στάθηκε και στο πρόβλημα των εργατών που υπάρχει μέχρι στιγμής. ”Το προηγούμενο διάστημα, για παράδειγμα στη συγκομιδή της ελιάς, υπήρχαν τα τρίμηνα. Προς το παρόν δεν έχουν ανοίξει ακόμη και δεν μπορούμε να φέρουμε εργάτες. Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουν και παρουσιάζεται ένα τεράστιο πρόβλημα και στο εργατικό δυναμικό”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η Πορταριά συγκεντρώνει πολλά βερίκοκα, που ξεπερνούν και τους 15.000 τόνους σε μια καλή χρονιά και αποδεικνύεται το μέγεθος του προβλήματος λόγω του παγετού.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος τόνισε πως εκτός από τα βερίκοκα, προβλήματα έχει δημιουργήσει ο παγετός και στις ελιές. ”Το δεύτερο κύμα που πέρασε έχει παγώσει και ελιές. Ξεκίνησαν οι δηλώσεις και στη συνέχεια θα έρθει ο ΕΛΓΑ να εκτιμήσει την κατάσταση”.

Συν τοις άλλοις, ο κ. Λειβαδιώτης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως όλα έχουν επηρεαστεί από τον κορωνοϊό γενικότερα. ”Όλη η αγορά έχει επηρεαστεί από την πανδημία. Δεν φεύγουν ποσότητες, τα μαγαζιά δεν λειτουργούν και δεν αγοράζουν προϊόντα. Όλα αυτά έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό”.