Καμία αχτίδα φωτός δεν διαφαίνεται για άνοιγμα διαπεριφερειακών μετακινήσεων μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Απριλίου. Ωστόσο το άνοιγμα της εστίασης που εκτιμάται ότι θα έρθει νωρίτερα του αναμενόμενου γεννά προσδοκίες για ομαλή επάνοδο στην καθημερινότητα που τόσο έχει λείψει από τις ζωές των πολιτών.

Στο μέτωπο του τουρισμού το πρώτο βήμα για την έλευση επισκεπτών έγινε με την άρση της εφταήμερης καραντίνας σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για συγκεκριμένες χώρες και υπό τις δύο προϋποθέσεις του αρνητικού PCR ή του εμβολιασμού. Μιλώντας για τη Χαλκιδική γενικότερα, αν δεν ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό νωρίτερα από τις 14 Μαΐου, τα ξενοδοχεία δεν έχουν ουσιαστικό λόγο λειτουργίας πριν από αυτή την ημερομηνία. Κάτι παρόμοιο διαφαίνεται από τις κινήσεις των μεγάλων συγκροτημάτων. Χαρακτηριστικά, όπως δημοσιεύει και ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, στον όμιλο Sani/Ikos, το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα γίνει σε τρεις φάσεις. Τα Sani ανοίγουν τις 14 Μαΐου, τα Ikos Resorts τρεις ημέρες μετά στις 17 Μαΐου ενώ μένουν και δυο ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τις 27 Μαΐου. Όπως σημειώνει ο κ. Αντώνης Αβδελάς Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ των Sani Resort /Ikos Resorts, οι κρατήσεις κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα και έχουν πιάσει σχεδόν τις κρατήσεις του 2019. Ο ίδιος προσθέτει ότι και πέρσι επίσης μια δύσκολη χρονιά τα ξενοδοχεία του ομίλου είχαν πολλούς repeaters κάτι που αναμένεται και φέτος καθώς οι επισκέπτες των ξενοδοχείων του Ομίλου αισθάνονται ασφαλείς.

Σοβαρότερα προβλήματα βιωσιμότητας ωστόσο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μικρές μονάδες και καταλύματα που από την περσινή χρονιά ακόμη είδαν επισκέπτες για δύο μήνες μόλις, Ιούλιο και Αύγουστο. Έτσι, μπορεί οι Ολλανδοί τουρίστες να είναι έτοιμοι να πετάξουν και στη Χαλκιδική, μετά τη Ρόδο, αλλά το πράσινο φως για το ποιός θα τους υποδεχθεί δεν έχει δοθεί ακόμη.