Σε κλίμα κατάνυξης με την παρουσία εκατοντάδων πιστών τελέστηκε η περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέων Μουδανιών.

Η Ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα με την Έξοδο του Επιταφίου να γίνεται λίγο μετά τις 20:00.

Η Περιφορά του Επιταφίου 

Διαφορετική από τη συνηθισμένη ήταν η φετινή διαδρομή της Περιφοράς του Επιταφίου, λόγω των μέτρων, καθώς πραγματοποιήθηκε γύρω από το Ναό και για λίγα λεπτά. Εν συνεχεία, υψώθηκε στην είσοδο με τους πιστούς να περνούν από κάτω για να εισέλθουν στο Ναό.

Κατά τη διάρκεια της περιφοράς, ο Αρχιμανδρίτης Συνέσιος Στάθης τίμησε τον Προκάτοχό του, πρωτοπρεσβύτερο της Ενορίας των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, Αθανάσιο Ραμανδάνη, τελώντας τρισάγιο μπροστά από το μνήμα του.

Την Περιφορά του Επιταφίου συνόδευε μέρος της φιλαρμονικής των Νέων Μουδανιών, την οποία διεύθυνε ο μαέστρος, Γεώργιος Σαμαράς.

O στολισμός του φετινού Επιταφίου 

Διαφορετικός από τις άλλες χρονιές φαίνεται να είναι ο στολισμός του φετινού Επιταφίου των Νέων Μουδανιών, με τους πολίτες να αναφέρουν πως δεν τον έχουν ξανά αντικρίσει έτσι. Όπως αποδεικνύεται και από το φωτογραφικό υλικό, κυριαρχεί το πράσινο.

Πρώτο Πάσχα με το νέο Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Συνέσιο Στάθη

Λίγες ημέρες έπειτα από την εκδημία του πατέρα Αθανάσιου Ραμανδάνη, πρωτοπρεσβύτερου της Ενορίας των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, νέος Ιερατικός Προϊστάμενος τοποθετήθηκε ο Αρχιμανδρίτης Συνέσιος Στάθης.

Ο π. Συνέσιος Στάθης υπηρετούσε μέχρι πρότινος στον Ιερό Ναό Οσίας Παρασκευής της Νέας Καλλικράτειας, ενώ στο παρελθόν, ως διάκονος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πολυγύρου.

Ο ίδιος έχει αναπτύξει πολύπλευρη δράση στους κόλπους των ενοριών, όπου υπηρέτησε. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ ενώ έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές.

Κειμήλιο μεγάλης ιστορικής αξίας ο επιτάφιος των Νέων Μουδανιών

Στον πρώτο Ιερό Ναό που χτίστηκε στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, τον Άη Γιώργη, στα θυρανοίξια, όλοι κατέθεσαν τα κειμήλια που είχαν αναλάβει να προστατεύσουν και να μεταφέρουν στη νέα «Γη της Επαγγελίας».

Εικόνες, χειρόγραφα, ευαγγέλια, ιερά σκεύη. Ανάμεσά τους και ένας χρυσοκέντητος επιτάφιος εκπάγλου κάλλους, που ο θρύλος ήθελε να έχει κεντηθεί από μια συγχωριανή τους τη Μαριώρα, η οποία τον κέντησε με το ένα της χέρι, μιας και το αριστερό της το είχαν κόψει λόγω αρρώστιας.

Ο επιτάφιος των Νέων Μουδανιών έχει κεντηθεί πάνω σε κόκκινο ατλάζι, η παρυφή του κοσμείται με χρυσό, κροσσωτό σιρίτι και με εκλεκτά υλικά, όπως χρυσό και αργυρό σύρμα για τα ενδύματα, που κρατούν το φως δημιουργώντας έτσι κάποια πλαστική εντύπωση.

Το σώμα Του Χριστού και τα πρόσωπα που Τον περιβάλλουν έχουν κεντηθεί με λεπτότατο σύρμα και οι βελονιές ακολουθούν την κατεύθυνση της ανατομικής καλλιγραφίας όπως ακριβώς ο χρωστήρας του ζωγράφου ακολουθεί το πλάσιμο των μορφών.

Ο επιτάφιος των Νέων Μουδανιών χρονολογείται στα 1724, σύμφωνα με τη επιγραφή που υπάρχει στο κάτω μέρος του. Έχει πλάτος 70,7εκ. και ύψος 58εκ. Είναι κεντημένος από την Μαριώρα και αποτελεί αφιέρωμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αβερκίου στη Μονή της Θεοτόκου των Ελιγμών της Μικράς Ασίας.