«Βόμβα» από τη βρετανική “Sun”: Εκτός πράσινης λίστας τα ελληνικά νησιά

  Αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα, το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι μεγάλο

  Το πλέον… απαισιόδοξο μήνυμα ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού, ήρθε σήμερα από τη Βρετανία και συγκεκριμένα την εφημερίδα “Sun”, η οποία επικαλείται πληροφορίες που θέλουν τα ελληνικά νησιά, παρότι βρίσκονται σε εξαιρετική επιδημιολογική κατάσταση να μένουν εκτός της πράσινης λίστας που αναμένεται να ανακοινώσει ο Μπόρις Τζόνσον.

  Όπως όλα δείχνουν και μαρτυρά και το δημοσίευμα της εφημερίδας, ελάχιστες είναι οι χώρες που θα πάρουν το «πράσινο φως» από τη βρετανική κυβέρνηση και που αφορά ουσιαστικά στην επιστροφή των τουριστών στη βάση τους και στο αν θα μπαίνουν σε καραντίνα ή όχι, κάτι που θα παίξει τεράστιο ρόλο στο ποια χώρα θα επιλέξουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

  Η κατηγοριοποίηση των χωρών βασίζεται σε τέσσερα κριτήρια.

  Αυτά είναι: το ποσοστό του πληθυσμού της κάθε χώρας που έχει εμβολιαστεί, το ποσοστό μολύνσεων, τυχόν μεταλλάξεις του κορονοϊού και η ικανότητα ιχνηλάτησης κάθε χώρας.

  Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Sun, το Γιβραλτάρ, η Μάλτα, το Ισραήλ και η Ισλανδία είναι ανάμεσα στις χώρες που ενδέχεται να «πρασινίσουν» στην πολυπόθητη λίστα, ενώ η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, απέχουν ακόμα εβδομάδες από το να… ξεκοκκινίσουν. Οι χώρες αυτές, μάλιστα, λέγεται ότι θα βρίσκονται στο «πορτοκαλί» της βρετανικής λίστας και από αυτό δεν θα εξαιρεθούν ούτε τα νησιά τους, τα οποία καταγράφουν πολύ λιγότερα κρούσματα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.

  Οι ανακοινώσεις για τη λίστα αναμένεται να γίνουν μέχρι την Παρασκευή, ενώ από τουριστικούς, μεσογειακούς προορισμούς, μόνο η Πορτογαλία αναμένεται να συμπεριληφθεί στον κατάλογο. Μάλιστα η Sun, κάνει εκτενή αναφορά στην Ελλάδα και στο πρόγραμμα εμβολιασμού της, στο πλαίσιο του οποίου επισπεύθηκε ο εμβολιασμός του πληθυσμού των 85 ελληνικών νησιών, ώστε να υποδεχτούν τους τουρίστες τον Μάιο.

  Αναλυτικότερα αυτές είναι οι διαφοροποιήσεις κάθε χρώματος σχετικά με την επιστροφή των Βρετανών στη χώρα τους μετά τις διακοπές:

  Πράσινο

  Όχι καραντίνα

  Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή

  PCR τεστ δύο ημέρες μετά την επιστροφή

  Πορτοκαλί

  10 ημέρες κατ’οίκον περιορισμός

  Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή

  Δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή

  Κόκκινο

  10ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο κατά την επιστροφή με το κόστος του ξενοδοχείου να είναι αυτή τη στιγμή 1.750 λίρες

  Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή

  Δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή