Για την απαγόρευση κυκλοφορίας μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος υπογράμμισε πως το άνοιγμα γίνεται «βήμα – βήμα» και εξήγησε πως «το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά».

«Σε πρώτη φάση η επέβκταση θα είναι μετά τις 23:00 και μετά, εάν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση» είπε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Το εν λόγω θέμα, όπως είπε, μαζί με το ζήτημα της κατάργησης των SMS αναμένεται να αξιολογηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η κατάσταση πηγαίνει καλά αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

«Είμαστε ακόμα στην πανδημία, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για ένα διάστημα ακόμα, αυτή τη λειτουργία έχουν τα SMS και το ωράριο, να μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Και με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων θα απελευθερωθούμε από το SMS».

Σημείωσε επίσης, πως «ακόμη βρισκόμαστε στην αξιολόγηση από το άνοιγμα του εμπορίου, στη συνέχεια θα πρέπει να αξιολογηθούν και τα στοιχεία από το άνοιγμα των σχολείων».

«Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι από τις 15 του μήνα θα μορφοποιηθεί το σύστημα των sms» είπε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτημα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και γιατί δεν ανοίγουν, ο κ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε «ειδική ρύθμιση για τους νέους εργαζόμενους με παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς».

Έκανε δε λόγο για «αυστηρή σύσταση της Επιτροπής» επί του ζητήματος.

«Θα υπάρξει όμως ειδική μέριμνα» διαβεβαίωσε ο κ. Γεραπετρίτης, προαναγγέλλοντας παράλληλα και εξειδικεύσεις των μέτρων για τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα δικαστήρια από τα αρμόδια υπουργεία, σήμερα και αύριο.

«Όλα τα κέντρα γλωσσών που συνδέονται με εξετάσεις θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία» είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Σχεδιασμός για εμβολιασμό στα νησιά

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να διεκπεραιώσει τέτοια μεγάλα εγχειρήματα», ανέφερε για το πρόγραμμα εμβολιασμού ο Υπουργός, κάνοντας λόγο για «108.000 εμβολιασμούς μόνο χθες» και ερωτηθείς για το αν είναι έτοιμα τα νησιά να δεχτούν τουρίστες, είπε πως «για όλα τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 υπάρχει πρόβλεψη για εμβολιασμό όλων των κατοίκων οριζόντια και ανεξαρτήτως ηλικίας», ενώ «υπάρχει σχεδιασμός και για εμβολιασμό σε μεγαλύτερα νησιά».

Έκανε επίσης ξεκάθαρο ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου με AstraZeneca θα κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο και διαβεβαίωσε πως καθένας που κάνει την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου, αυτόματα φυλάσσεται και η δεύτερη. «Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι μπορούμε να πάμε σε άλλο εμβόλιο», στη δεύτερη δόση, εξήγησε.

Ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι, «παραλαμβάνουμε συνεχώς εμβόλια και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μονοδοσικό».

Ο Πρωθυπουργός είχε θέσει το θέμα της πατέντας

«Εκείνος που έθεσε το ζήτημα της άρσης των δικαιωμάτων της πατέντας, ήταν ο Πρωθυπουργός, με δηλώσεις του στη FAZ, τις οποίες επανάλαβε τον Απρίλιο και άλλες φορές», είπε κληθείς να σχολιάσει την πρόταση των ΗΠΑ και συμπλήρωσε πως για το ίδιο θέμα είχε τοποθετηθεί και ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Όσον αφορά στον κ. Τσίπρα, δεν είχαμε πει ότι ήταν αδύνατη η άρση, αλλά η παραγωγή του εμβολίου στη χώρα, κάτι που είναι αδύνατο από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Χρειάζονται υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό που δεν υπάρχουν», απάντησε σε σχετικό ερώτημα.

Πηγή: cnn.gr