Τα ζώα είναι μέρος της ζωής τους από τότε που θυμούνται τους εαυτούς τους. Ελεύθερο χρόνο δεν γνώρισαν ποτέ, αφού η ενασχόληση με την κτηνοτροφία ήταν μια δουλειά απαιτητική. Θέλοντας να αλλάξουν τα δεδομένα, να βελτιώσουν τη διαβίωση των ζώων, αλλά και τη δική τους ζωή τρία νεαρά αδέρφια από την Παλαιοχώρα Χαλκιδικής, τα αδέρφια Πιτσιόρλα, ο 29χρονος Τριαντάφυλλος, η 30χρονη Όλγα και ο 23χρονος Δημήτρης, έχουν βάλει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο: τη δημιουργία μιας βιολογικής, οικολογικής και καινοτόμας γεωργοκτηνοτροφικής μονάδας γιδιών εντατικής εκτροφής με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό στους πρόποδες του Χολομώντα, η οποία θα παράγει τις δικές της ζωοτροφές, θα μεταποιεί το γάλα σε κατσικίσιο απαστερίωτο τυρί βαθιάς ωρίμανσης και θα είναι επισκέψιμη για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση από την κτηνοτροφία. Μάλιστα, στα πλάνα είναι η διοργάνωση και βιωματικών σεμιναρίων για τη γη, τα ζώα και το περιβάλλον, αφού τα τρία αδέρφια θέλουν να δώσουν έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα σε όλη αυτή την προσπάθεια. Σε επόμενη δε φάση υπάρχει σχεδιασμός να υποστηριχθεί η δραστηριότητα αυτή και από κάποια καταλύματα, ενισχύοντας και τον αγροτουρισμό στην περιοχή.

«Με τα αδέρφια μου μεγαλώσαμε σε μια γεωργοκτηνοτροφική οικογένεια και βοηθούσαμε ενεργά από πολύ μικρή ηλικία μέχρι που η κτηνοτροφία έγινε το επάγγελμα μας. Αγαπάμε και σεβόμαστε τη γη και τα ζώα και δεν θέλουμε να τα επιβαρύνουμε. Αυτό που σχεδιάζουμε είναι κάτι διαφορετικό, που αντίστοιχο δεν υπάρχει στην Ελλάδα» λέει στη Voria ο Τριαντάφυλλος Πιτσιόρλας που θέλει μέσα από το επενδυτικό αυτό σχέδιο να «εκπαιδεύσει», να ενημερώσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία κτηνοτρόφους για τους νέους τρόπους διαχείρισης των ζώων.

Τα αδέρφια Πιτσιόρλα – Από αριστερά Τριαντάφυλλος, Όλγα και Δημήτρης

Σήμερα η οικογένεια Πιτσιόρλα διαθέτει 900 αίγες και 750 στρέμματα καλλιεργειών για την παραγωγή ζωοτροφών (400 στρέμματα τριφυλλιού και 350 στρέμματα σιτηρών).

Τέταρτη γενιά στην κτηνοτροφία

Τα αδέρφια Πιτσιόρλα είναι η τέταρτη γενιά στην κτηνοτροφική οικογενειακή παράδοση, αφού πρώτος ξεκίνησε ο προπάππους τους, συνέχισε ο παππούς τους και αργότερα πήρε τη σκυτάλη ο πατέρας τους. Τα τρία αδέρφια μεγάλωσαν ανάμεσα στα ζώα και τα δύο μάλιστα σπούδασαν στη συνέχεια στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ο μεν Τριαντάφυλλος τυροκομία και γαλακτοκομία, ενώ συνέχισε και με σεμινάρια για το κρέας, ο δε Δημήτρης φυτική παραγωγή. Και μπορεί η αδερφή τους να ακολούθησε σπουδές φυσικοθεραπεύτριας, τελικά όμως δεν ξέφυγε ούτε εκείνη από την κτηνοτροφική παράδοση.

Ο Τριαντάφυλλος Πιτσιόρλας ζώντας τις δυσκολίες της κτηνοτροφίας από παιδί ήθελε ήδη από την ηλικία των 15 ετών να εξελίξει τις κτηνοτροφικές πρακτικές που εφάρμοζε η οικογένειά του και να αλλάξει τον παλιό τρόπο διαβίωσης των ζωών, πετυχαίνοντας έτσι και καλύτερες αποδόσεις, αλλά και καλύτερη διαχείριση του ζωϊκού κεφαλαίου. Δεν σταμάτησε δε στιγμή, πέραν των σπουδών του, να συγκεντρώνει γνώσεις και να συλλέγει εμπειρίες ώστε να φτάσει κάποια στιγμή να πετύχει αυτόν τον σκοπό. Μια οικογενειακή δυσκολία έφερε πολύ κοντά τον πατέρα του στην πώληση των γιδιών, την τελευταία στιγμή όμως και με πρωτοβουλία των παιδιών, ελήφθη η μεγάλη απόφαση να βελτιώσουν το κοπάδι, να επενδύσουν στα χωράφια για την ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών και να δημιουργήσουν μια καλύτερη παραγωγή με βελτιωμένη απόδοση μέσα από μια σύγχρονη μονάδα. Μάλιστα, αποφάσισαν να πάνε ένα βήμα πιο πέρα και να προχωρήσουν και σε μεταποίηση, η οποία μέχρι πρότινος περιοριζόταν μόνο για τις οικιακές τους ανάγκες. Με την ιδέα αυτή μπήκαν και στο πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά και συγκεκριμένα στον διαγωνισμό Trophy-Τροφή Challenge, φτάνοντας στους πέντε καλύτερους διαγωνιζόμενους.

«Στόχος μας, πέραν της βελτίωσης της δικής μας δουλειάς, είναι και η ανάδειξη της περιοχής μας που φημίζεται για την εκτροφή αιγών, αλλά και η δημιουργία θέσεων εργασίας σε επόμενη φάση» λέει στη Voria ο Τριαντάφυλλος Πιτσιόρλας, ο οποίος εξηγεί πως τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση τους με την κτηνοτροφία δεν είναι δουλειά, αλλά χαρά, ελευθερία και συνεχής γνώση.

Πηγή: www.voria.gr