Ηαντίστροφη μέτρηση για το συνολικό άνοιγμα των σχολείων που παραμένουν κλειστά, τη Δευτέρα 10 του μήνα, ξεκίνησε και το υπουργείο Παιδείας, φροντίζει να υπενθυμίσει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές τις υποχρεώσεις τους πριν μπουν στις αίθουσες διδασκαλίας. Τα self tests είναι υποχρεωτικά για όλους (μαθητές και εκπαιδευτικούς) δυο φορές την εβδομάδα, και υπάρχουν επιπτώσεις για τους «αρνητές».

Οι μαθητές θα λαμβάνουν απουσίες ενώ οι εκπαιδευτικοί όπως και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές ποινές. Ταυτόχρονα όμως, όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων, που ταλαιπωρούνται από «επιθέσεις» γονέων θα έχουν τη συνδρομή της Πολιτείας. Το υπουργείο Παιδείας θα τους στηρίξει οικονομικά, καλύπτοντας όλα τα δικαστικά έξοδα για μηνύσεις και αγωγές που έχουν δεχθεί για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. «Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την προστασία των διευθυντών των σχολείων και των εκπαιδευτικών, για δικαστικές δαπάνες, που αφορούν την υπεράσπισή τους”, δήλωσε η κ. Κεραμέως αλλά όπως υπογράμμισε» είναι εξαιρετικά μεμονωμένα τα περιστατικά αρνητών των self test και πολύ λιγότερα από αυτά των αρνητών της μάσκας στην αρχή της σχολικής χρονιάς».

Με διάταξη, που ψηφίστηκε στη Βουλή και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 17 Απριλίου, παρέχεται νομική υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς και γενικότερα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και σε περίπτωση έγερσης αγωγής εκ μέρους τρίτων, με αίτημα την επιδίκαση εις βάρος των υπαλλήλων αυτών, αστικών αξιώσεων ένεκα πράξεων ή παραλείψεών τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Η ως άνω νομική υποστήριξη δεν παρέχεται σε περίπτωση πράξεων ή παραλείψεων, για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του εναγομένου υπαλλήλου, ύστερα από καταγγελία εκ μέρους δημόσιας υπηρεσίας ή ανεξάρτητης αρχής

Κυρώσεις για εκπαιευτικούς – Ακόμα και μειώσεις μισθού
Από την άλλη πλευρά όμως, όπως επισήμανε και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων αν κάποιος εκπαιδευτικός αρνηθεί να κάνει το διαγνωστικό τεστ, «υπάρχει ρητή πρόβλεψη για πειθαρχικές ποινές (από έγγραφη επίπληξη μέχρι μείωση μισθού ή οριστική αποβολή). Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγγελθεί κάτι τέτοιο. Η πρόβλεψη αυτή ισχύει για όλους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που υποχρεούνται να κάνουν το τεστ». Παράλληλα η κυρία Μακρή τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας για να ανοίξουν τα ΑΜΚΑ και να προμηθευτούν self test και οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων. Υπάρχει περίπτωση, μάλιστα, να ανοίξουν και σήμερα, Παρασκευή, 7 Μαΐου.

Πηγή: ethnos.gr