Στο Μεταγγίτσι η συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια είναι καθολική. Τόσο στην προετοιμασία όσο και στο γεγονός, όλοι οι κάτοικοι συμμετέχουν ενεργά και με κάθε τρόπο. Δεν είναι τυχαίο που το χωριό φημίζεται για τα πανηγύρια του και τη ζωντάνια τους.

Λίγο πιο έξω από το χωριό βρίσκεται το όμορφο ξωκλήσι του Αγίου που πανηγυρίζει στις 9 Μάϊου.

Άγιος Χριστόφορος ποιος ήταν: Η παράδοση λέει πως έζησε και μαρτύρησε στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δεκίου (249-251 μ.Χ.).

Κατά την παράδοση του ελληνικού λαού ο άγιος Χριστοφόρος θεωρείται προστάτης των χωραφιών και των αμπελιών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα από την πτώση χαλαζιού. Στους νεώτερους χρόνους, άρχισε να θεωρείται προστάτης των αυτοκινητιστών, των οδοιπόρων και του Σώματος Εφοδιασμού-Μεταφορών του Στρατού.

Ο Άγιος Χριστοφόρος περιγράφεται και εικονίζεται πολλές φορές και ως κυνοκέφαλος, προφανώς λόγω της σύνδεσής του με το έθνος των Σκυλοκεφάλων. Εντοπίζεται έτσι σε τοιχογραφίες, φορητές εικόνες ακόμα και σε μικρογραφίες χειρογράφων. Όλες αυτές οι αναπαραστάσεις προέρχονται από την περίοδο της ύστερης Τουρκοκρατίας, ιδίως του 17ου και 18ου αιώνων, σε λαϊκές επαρχιακές ζωγραφιές.

Στο γραφικό Μεταγγίτσι η ετοιμασία ξεκινά μέρες πριν από τους κονομάδες που επιλέχτηκαν για τούτη τη χρονιά.

Περιποιούνται τον χώρο κανονίζουν για τα λειτουργικά και είναι υπεύθυνοι για την τέλεση των εκδηλώσεων.

Παραμονή γίνεται ο εσπερινός και η περιφορά της εικόνας ο ήλιος δύει και τα φώτα από τις λάμπες νέον των μικροπωλητών φωτίζουν τον περίγυρο.

Τα τραπέζια έχουν στηθεί και καθαριστεί από τον σύλλογο και οι προβολείς που βρίσκονται ανάμεσα στα πανύψηλα πλατάνια φωτίζουν τη σκηνή για τα χορευτικά που θα ακολουθήσουν.

Μικροί και μεγάλοι χορευτές ξεδιπλώνουν ταλέντο και μεράκι και δίνουν τη σκυτάλη στους καλεσμένους που έχουν γευτεί εδέσματα τσίπουρο και κρασί από τη γη της Σιθωνίας.

Αργά το βράδυ η αυλαία πέφτει το πρώτο ανοιξιάτικο πανηγύρι τελείωσε θα δώσει τη σειρά του  σε πλήθος άλλων με το ίδιο πάθος και μεράκι.

Την επομένη το πρωί η θεία λειτουργία και η ευλογία των αγροτικών μηχανημάτων και των αυτοκινήτων ευχές και αγιασμός σε οδηγούς και μηχανήματα.

Μας έλειψε η αίσθηση της φύσης της ξενοιασιάς και η γεύση από το…σουβλάκι.