Το να είσαι μητέρα σημαίνει τα πάντα.  Το να είσαι μητέρα παιδιού με αναπηρία όμως δεν περιγράφεται από κανέναν παρά μόνο εκείνη, που το βιώνει.  Ένα τεράστιο θέμα, από μόνο του με εκατοντάδες πτυχές να προσεγγίσει κανείς. Το βίντεο που είναι αφιερωμένο στην ημέρα προσπαθεί να μας μάθει τα της αγάπης…. της μάνας.

 

Η Σουζάνα Καζακα μιλά με τέσσερις κυρίες, μέλη του Συλλόγου “Όμορφη Ζωή” στη Ν.Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Η κ. Φρόσω  Χατζηπαναγιώτου, πρόεδρος, η κ. Αθηνά Ζαφρού γραμματέας και οι τα μέλη, οι κυρίες Αδαμαντία Κόλλια και Νίκη Μιτσέλη (με τη σειρά που πρωτοεμφανίζονται στο βίντεο).

 

Από το 2013 ίδρυσαν τον σύλλογο και μάχονται για τα δικαιώματα των ΑμεΑ ως μητέρες παιδιών με ιδιαίτερες ανάγκες οι ίδιες. Όπως λένε,  η καθημερινότητα δεν είναι εύκολη και η ανεμελιά είναι μια λέξη που δεν θυμούνται πλέον.  Το να έχεις παιδί με νοητική η σωματική αναπηρία σημαίνει πως είσαι σε επαγρύπνηση 24 ώρες το 24ωρο. Συνήθως υπάρχουν κι άλλα παιδιά στην οικογένεια τα οποία αρχικά δεν αποδέχονται το μέλος που “διαφοροποιείται”, σταδιακά όμως γίνονται φυλακές άγγελοι και ξεδιπλώνεται μια τεράστια αγάπη προς τα αδέρφια τους.  Έπειτα έρχεται η κοινωνία.  Πως θα δεχθεί το παιδί,  αν θα το αγαπάει, αν θα το προσέχει.  Όλα αυτά γυρνούν στο μυαλό της μάνας κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο.  Τότε που σκέφτεται και το πλέον βασανιστικό.  Τί θα γίνει όταν η ίδια δεν θα είναι στη ζωή.  Ποιος θα φροντίσει το παιδί της.  Οι περισσότεροι γονείς δεν θέλουν να μεταθέσουν την φροντίδα του παιδιού στα άλλα τους παιδιά.  Ζητούν, χρόνια τώρα, να μεριμνήσει η πολιτεία και να δημιουργήσει τοπικές δομές όπου τα παιδιά με αναπηρία θα τυγχάνουν φροντίδας, μα πάνω από όλα αγάπης.

 

Αυτό είναι και το μόνιμο άγχος για τις μητέρες παδιών ΑμεΑ. Να συνεχίσει κάποιος να αγαπάει το παιδί τους όπως αυτές,  όταν οι ίδιες θα έχουν φύγει από τη ζωή.

 

Να υπομένει κάποιος σωματικά και ψυχικά τις οποίες δυσκολίες με την ίδια καρτερικότητα.  Και στο τέλος να λαμβάνει την αγάπη που λαμβάνουν από τα παιδιά τους, γιατί όπως λένε,  αυτά τα παιδιά δεν έχουν πονηριά και αγαπούν με πλήρη ανιδιοτέλεια. Και το λένε πολλές φορές την ημέρα.

… μαμά σ’ αγαπώ!