Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Δήμαρχος Μ. Καρράς με την Προϊσταμένη του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης Αλεξάνδρα Καρακώστα, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για το στάδιο, που βρίσκεται η διαδικασία των αιτήσεων των αγροτών για αποζημίωση λόγω παγετού, που σημειώθηκε τόσο στις 25/3/2021 όσο και στις 9/4/2021.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κας Καρακώστα από τις 780 περίπου συνολικά αιτήσεις του νομού Χαλκιδικής, οι 610-620 προέρχονται από αγρότες του Δήμου Ν. Προποντίδας με την πλειοψηφία να αφορά σε εκτάσεις βερικόκων και περιορισμένο αριθμό αμπελώνων και αμυγδαλεώνων.

Αυτή τη στιγμή από τους 16 εκτιμητές που πραγματοποιούν εκτιμήσεις στον νομό μας, οι 13 βρίσκονται στον Δήμο μας, ενώ θα υπάρξει και επιπλέον ενίσχυση τις επόμενες ημέρες κι έτσι εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Αναφορικά με το θέμα της μειωμένης παραγωγής της ελιάς, που έθεσε ο Δήμαρχος, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι παρακολουθείται από την υπηρεσία, προκειμένου να υπάρξει περίπου στα μέσα Ιουνίου ολοκληρωμένη εικόνα της ζημίας, που έχει επέλθει. Σε περίπτωση που αυτή ξεπερνά το 30 % , θα ζητηθεί από τους παραγωγούς η υποβολή προσωρινών δηλώσεων, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί από την Περιφερειακή Επιτροπή ΕΛΓΑ αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για αποζημίωση μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Μετά τη σχετική έγκριση θα ακολουθήσει η υποβολή οριστικών δηλώσεων από τους αγρότες που έχουν πληγεί.