Το ενδεχόμενο για την αύξηση του κατώτατου μισθού άφησε ανοικτό ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του εργασιακού νομοσχεδίου.

«Κάθε πράγμα στον καιρό του», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστής Χατζηδάκης ερωτηθείς για μια ενδεχόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό πάνω από τα 650 ευρώ, αφήνοντας «παράθυρο» στο να εξεταστεί το σχετικό ζήτημα μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου.

 

«Σήμερα συζητούμε για το εργασιακό νομοσχέδιο», συμπλήρωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Η απόφαση για την αύξηση ή τη διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ ανήκει στην κυβέρνηση κατόπιν εισήγησης που θα κάνει ο Κωστής Χατζηδάκης στα μέσα Ιουλίου, αφού πρώτα πάρει στα χέρια του την τελική πρόταση του ΚΕΠΕ.

Πάντως ο κ. Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε του εργασιακού νομοσχεδίου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και έχει επικριθεί σφόδρα από την αντιπολίτευση, λέγοντας πως δεν θέτει ζήτημα κατάργησης ούτε του 8ώρου ούτε των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Είναι σουρεαλιστική η συζήτηση περί καταργήσεως του 8ώρου. Δεν καταργείται. Βελτιώσεις μπορεί να χρήζει, αλλά δεν καταργείται» υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ και κάνοντας λόγο για κρεσέντο υποκρισίας σε ό,τι αφορά στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι καταργείται το 8ωρο.

«Το νομοσχέδιο επικαιροποιεί την εργασιακή νομοθεσία που ισχύει εδώ και 40 χρόνια. Οι ανάγκες και η δομή της κοινωνίας ήταν εντελώς διαφορετικές τότε. Σήμερα έχει μπει η τεχνολογία παντού» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι κυριότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει «πυροδοτήσει» σφοδρές κόντρες με την αντιπολίτευση, ρυθμίζει θέματα όπως ωράρια, υπερωρίες, εργασία της Κυριακές και άδειες.

Οι σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

• Εισάγεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μεταξύ εργαζόμενου- εργοδότη, με ατομική σύμβαση εργασίας. Προβλέπεται η δυνατότητα 4ημερης εργασίας στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και είναι άκυρη η απόλυση εργαζόμενου που αρνείται την διευθέτηση αυτή. Παραμένει το 8ωρο, ενώ ξεκαθαρίζεται πως το διάλλειμμα θα είναι 15-30 λεπτά, 4 ώρες μετά την έναρξη του ωραρίου εργασίας.
• Η υπερωριακή απασχόληση εναρμονίζεται με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 150 ώρες ετησίως, από 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και 120 ώρες στους λοιπούς κλάδους. Το σύστημα αμοιβής των υπερωριών δεν αλλάζει, που σημαίνει ότι κάθε ώρα υπερωρίας πάνω από τις 9 που θεωρείται υπερεργασία πληρώνεται με ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%. Επιπλέον, με την αύξηση του πλαφόν περιορίζονται οι λεγόμενες κατ’ εξαίρεση υπερωρίες που αμείβονται με ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80%.
• Επιτρέπονται η κατ‘ εξαίρεση εργασία τις Κυριακές σε νέους κλάδους όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, αλλά και η μηχανογράφηση, οι εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων κ.α. Αυξάνεται, δηλαδή, η λίστα των εξαιρέσεων που υπάρχει στο σχετικό βασιλικό διάταγμα του 1966. Το σύστημα αμοιβών δεν αλλάζει. Δηλαδή η εργασία την Κυριακή αμείβεται με προσαύξηση 75%, ενώ παρέχεται δικαίωμα να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την αμέσως επόμενη εβδομάδα.
• Θεσπίζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που θα καταγράφει το πραγματικό ωράριο του εργαζόμενου και τις υπερωρίες του, απαλάσσοντας τις εταιρείες που την εφαρμόζουν από την ανάγκη υποβολής ΑΠΔ.
• Καταργείται το ΣΕΠΕ και ιδρύεται η Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα της ΑΑΔΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Η επιλογή διοικητή θα γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό. Πρόεδρος θα είναι ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ. Θα πραγματοποιεί ελέγχους σε όλο το 24ωρο. Θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία και μητρώα. Ο ετήσιος στόχος ελέγχων θα τίθεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας.
• Υιοθετείται αυστηρό πλαίσιο προστασίας και τιμωρίας περιστατικών βίας και παρενόχλησης στην εργασία (mobbing). Τα θιγόμενα πρόσωπα θα προστατεύονται από απόλυση, ενώ ο καταγγελόμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν διέπραξε την παράβαση.
• Θεσπίζεται για πρώτη φορά η άδεια πατρότητας (14 ημερών), η γονική άδεια 4 μηνών για κάθε μητέρα και πατέρα με επιδότηση του ΟΑΕΔ, ευέλικτο ωράριο με τηλεργασία για τους γονείς, επεκτείνεται η άδεια λοχείας, προβλέπεται άδεια για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη, αλλά και για τους φροντιστές που έχουν υπό την προστασία τους κάποιο μέλος της οικογένειας τους με αναπηρίες.
• Θεσπίζεται το πλαίσιο της τηλεργασίας με συμφωνία εργαζόμενου – εργοδότη, με τον τελευταίο να αναλαμβάνει το κόστος του εξοπλισμού. Προβλέπεται δικαίωμα πρόσβασης της Επιθεώρησης Εργασίας στα δεδομένα της επικοινωνίας επιχείρησης-εργαζόμενου για την τήρηση του ωραρίου εργασίας.
• Καταργείται η διάκριση υπαλλήλου– εργατοτεχνίτη ως προς την αποζημίωση απόλυσης. Οι αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών που ήταν μόλις λίγα μεροκάματα εξισώνονται με τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων που φτάνουν έως 12 μηνιάτικα.
• Aναφορικά με τις απολύσεις παραμένουν οι υφιστάμενες περιπτώσεις, ενώ διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης. Απαγορεύεται η απόλυση όταν γίνεται επειδή ο εργαζόμενος άσκησε οποιαδήποτε νόμιμο δικαίωμα του (μέχρι σήμερα η επαναπρόσληψη ήταν στην κρίση του δικαστηρίου).
• Στις άκυρες απολύσεις προστίθενται η άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης, του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου, εργαζόμενων που έλαβαν ή ζήτησαν άδεια, εργαζομένων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Πηγή: cnn.gr