ÅíçìÝñùóç ãéá ôá êñïýóìáôá êïñïíïéïý áðü ôïõò Ãêßêá Ìáãéïñêßíç êáé ÂÜíá ÐáðáåõáããÝëïõ, ÄåõôÝñá 16 Íïåìâñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Το αποτύπωμα των ημερών του Πάσχα βλέπουμε τώρα, είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση, τονίζοντας ότι παρατηρούνται πολλές επιδημιολογικές εξάρσεις σε νησιά όπως στην Κάρπαθο, Ικαρία, Κέρκυρα, Σκιάθο.

Όπως είπε στη σημερινή ενημέρωση, οι νέοι πήγαν να δουν τους δικούς τους και μετέφεραν τον ιό από τις μεγάλες πόλεις. Οι λόγοι αύξησης των κρουσμάτων είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση και οι συναθροίσεις ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση του συστήματος υγείας γιατί τα περισσότερα κρούσματα παρατηρούνται σε νέους, και μάλιστα σε ηλικίες 20-36 ετών.

Η καθηγήτρια τόνισε ότι σε ορισμένα νησιά όπως στην Κάρπαθο και την Ικαρία το ποσοστό εμβολιασμού με μια δόση αγγίζει το 40% και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ην ατομική προστασία.

«Είμαστε ανήσυχοι, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν περισσότερα από 2 εκατ. διαγνωστικά τεστ και θα αυξηθεί περισσότερο, καθώς άνοιξαν και άλλες δραστηριότητες. Σήμερα, 15 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, όλοι ξέρουμε καλά πως θα αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό χωρίς απαγορεύσεις και χωρίς στερήσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων.