Τα σενάρια που εξετάζει για τις αγροτικές επιδοτήσεις κατά τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα μιλούν ακόμα και για πλήρη σύγκλιση των δικαιωμάτων ενισχύσεων σταδιακά, ξεκινώντας από το 2022 και καταλήγοντας στο 100% το 2026. «Όλοι θέλουμε από το 2027 και μετά να ξεκινούν επί ίσοις όροις» δηλώνει στη συνέντευξή του στο Agro24 ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας. Εξηγεί, βεβαίως, όλα τα θολά σημεία των διαπραγματεύσεων που εξελίσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ αυτών είναι και το ύψος της υποχρεωτικής σύγκλισης στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική: Θα είναι 85% ή 100%; Παρ’ όλ’ αυτά η Ελλάδα πορεύεται αυτή τη στιγμή με στόχο και το 100% για το 2026. Προς αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζεται και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, με σκοπό να είναι έτοιμο προς διαβούλευση τον Οκτώβριο.

Η συνέντευξη του κ. Μπαγινέτα έγινε με αφορμή τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO που έγινε για λογαριασμό του Υπουργείου σε δείγμα 1.400 αγροτών και κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα. Το βασικό συμπέρασμα που τονίζει ο ίδιος είναι ότι και οι αγρότες και η ηγεσία του Υπουργείου δίνουν προτεραιότητα στην ανανέωση των γενεών, την ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, δηλώνει απαισιόδοξος για την κατάληξη σε συμβιβασμό εντός του εξαμήνου της Πορτογαλικής Προεδρίας, όσον αφορά τους κανονισμούς της νέας ΚΑΠ και εξηγεί παρακάτω τον πυρήνα των διαφωνιών μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Agro24: Είναι η πρώτη φορά που γίνεται δημοσκόπηση στην Ελλάδα για θέματα της ΚΑΠ με δείγμα τους αγρότες. Πώς το σκεφτήκατε και πόσο δύσκολο ήταν σαν εγχείρημα;

Κωνσταντίνος Μπαγινέτας: Είχαμε ξεκινήσει τη διαβούλευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική το 2019, με επισκέψεις και εκδηλώσεις σε 10 νομούς της Ελλάδας. Μετά, λόγω κορωνοϊού, σταματήσαμε για ένα διάστημα και επανήλθαμε το καλοκαίρι του 2020, αλλά μας πρόλαβε το δεύτερο lockdown. Οπότε προσπαθούσαμε να βρούμε άλλους τρόπους να συνεχιστεί η διαβούλευση. Γιατί και εμείς θέλαμε και είμαστε υποχρεωμένοι από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της συγγραφής του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ. Επίσης, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι συνεταιρισμοί θέλουν να μάθουν, να συζητήσουν, τις 5-10 βασικές αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ, υπό την ομπρέλλα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

Οπότε σε μια κουβέντα στο Υπουργείο με την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή και με τον Σύμβουλό μας για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, καταλήξαμε στη δημοσκόπηση. Να χρησιμοποιήσουμε μία εταιρεία εγνωσμένου κύρους, την GPO, που ξέρει να κάνει δημοσκοπήσεις. Άρα έχει την αξιοπιστία ότι μπορεί να τη φέρει εις πέρας. Εμείς ετοιμάσαμε τις 15 ερωτήσεις που αφορούν τις αλλαγές στην ΚΑΠ. Και ζητήσαμε να γίνει η έρευνα σε πανελλαδική εμβέλεια.

Στην αρχή είπαμε ότι θα κάνουμε μία ποσοτική έρευνα. Με δείγμα 1.400 ατόμων και τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια προχωρήσαμε σε μια ποιοτική έρευνα με focus-groups (ομάδες εστίασης), όπου συμμετείχαν μέλη του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου και εκπρόσωποι από όλες τις περιφέρειες. Τα αποτελέσματα τα δημοσιεύσαμε εδώ.

Agro24: Ποιο είναι το δικό σας συμπέρασμα από τα αποτελέσματα της έρευνας; Θα επικεντρωθείτε στους νέους; Θα επικεντρωθείτε σε όσους λαμβάνουν ήδη επιδοτήσεις; Ποια είναι η στόχευσή σας;

Κωνσταντίνος Μπαγινέτας: Τα βασικά συμπεράσματά μου είναι τρία:

1. Η ανανέωση των γενεών. Δηλαδή περισσότερα κίνητρα σε νέους, για να έρθουν στον αγροτικό τομέα. Και να παραμείνουν, όχι να έρθουν ευκαιριακά για όσο διάστημα διαρκεί το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών. Ήδη σχεδιάσαμε σε αυτή την κατεύθυνση και βγάλαμε σε προδημοσίευση το νέο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών. Επίσης, ο Υπουργός συζητάει με συναδέλφους του ένα πιο ευρύ πλαίσιο κινητροδότησης των Νέων Αγροτών. Με χαμηλή φορολογία, χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές. Αν θυμάστε κάτι αντίστοιχο είχε ξεκινήσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης για νέους επιστήμονες, με μειωμένη φορολογία για τα πρώτα πέντε χρόνια, μισές ασφαλιστικές εισφορές, πιο εύκολη πρόσβαση σε δάνεια κ.λπ. Πέρα από τα Μέτρα του Π.Α.Α., όπου ειδικά για τους Νέους Αγρότες προβλέπεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

2. Οι αγρότες μας αναγνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων. Σχήματα που να μπορούν και να μας εκπροσωπούν και να μας καθοδηγούν, να αναλαμβάνουν εκπαιδεύσεις κ.λπ. Η ανάγκη για συλλογικά σχήματα προέκυψε και από θέματα χαμηλών τιμών παραγωγού και το να «βγει ο έμπορος από το παιχνίδι».

3. Η προστασία του περιβάλλοντος. Και πώς αυτή δένει με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με το αγροτικό επάγγελμα και τις επιδοτήσεις. Εκεί υπάρχει ένας προβληματισμός. Γιατί βλέπουν και τις καταστροφές με την κλιματική αλλαγή. Αντιλαμβάνονται πλέον ότι είναι μία καθημερινότητα που πρέπει και οι ίδιοι να αρχίσουν να παίρνουν μέτρα για να την αντιμετωπίσουν.

Ούτως ή άλλως την προστασία του περιβάλλοντος την υποστηρίζουμε, αλλά και πολλές από τις αλλαγές που έρχονται με τη νέα ΚΑΠ αφορούν δράσεις φιλοπεριβαλλοντικές και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα τα οικολογικά σχήματα, τα eco-schemes που φέρνει η νέα ΚΑΠ, είναι αυτό ακριβώς. Είναι επιπλέον δράσεις που θα πρέπει να αναλάβει ένας αγρότης ή ένας κτηνοτρόφος για την προστασία του περιβάλλοντος. Με στόχο να συνεχίσει να απολαμβάνει το ίδιο ποσό άμεσων ενισχύσεων.

Έπρεπε να υπάρξει μια προσέγγιση, να πάρουμε τον παλμό του αγροτικού κόσμου, με έναν αντιπροσωπευτικό τρόπο.

Έχουμε ετοιμάσει κι ένα ακόμα πρόγραμμα επισκέψεων με το που θα ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, θα γίνει σε συνεργασία με τους περιφερειάρχες. Με σκοπό να γίνει ένας ακόμα γύρος διαβούλευσης ανά περιφέρεια στις αίθουσες των περιφερειακών συμβουλίων με τη συμμετοχή και τους περιορισμούς που αρμόζουν λόγω πανδημίας. Όλοι το θέλουνε, ήδη η Κρήτη έχει ξεκινήσει μία δική της διαβούλευση ενδοπεριφερειακή για τη νέα ΚΑΠ.

Εμείς θα τους ενημερώσουμε τόσο για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. όσο και για τα αποτελέσματα της SWOT analysis. Μαζί με τις κατευθύνσεις μας για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο.

Agro24: Σας κατηγόρησαν – την ηγεσία του ΥπΑΑΤ – ότι προσχηματικά δώσατε άλλον έναν χρόνο παράταση ζωής στα ιστορικά δικαιώματα, ενώ ο κ. Βορίδης είχε πει δημόσια ότι θα τα καταργήσει. Πλέον υπάρχει αρκετός χρόνος για να καταργηθούν τα ιστορικά δικαιώματα από το 2022 ή θα πάμε σε μία μεταβατική περίοδο εσωτερικής σύγκλισης;

Κωνσταντίνος Μπαγινέτας: Κατ’ αρχάς να πούμε ότι από το 2015 μέχρι το 2019 είχαμε μία πρώτη εσωτερική σύγκλιση των δικαιωμάτων των ενισχύσεων. Λόγω της καθυστέρησης που υπήρχε με τους κανονισμούς της Ε.Ε., εξαιτίας του Brexit και της πανδημίας, αποφασίσαμε τόσο ο κ. Βορίδης για το 2020 όσο και ο κ. Λιβανός για το 2021 να μην προχωρήσουμε σε αλλαγές. Τα ποσά των επιδοτήσεων του 2019 παρέμειναν τα ίδια.

Όμως από δω και πέρα: Σίγουρα θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω σύγκλιση. Γιατί και οι συστάσεις που είχαμε από την Ε.Ε. και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κομισιόν, Υπουργών και Ευρωκοινοβουλίου, μιλούν για υποχρεωτική σύγκλιση από 85% μέχρι και 100%. Αυτό το ποσοστό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Στο Υπουργείο εξετάζουμε όλα τα σενάρια εσωτερικής σύγκλισης, πέραν αυτού που θα αποφασιστεί στα πλαίσια του κανονισμού για την ΚΑΠ, ακόμη και αυτό της πλήρης σύγκλισης των δικαιωμάτων ενίσχυσης σταδιακά μέχρι το 100% μέχρι το 2026.

Agro24: Άρα θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μεταξύ 2022 και 2026 μέχρι την πλήρη σύγκλιση.

Κωνσταντίνος Μπαγινέτας: Θα πρέπει να αποφασίσουμε μέχρι την 1η Αυγούστου τι θα κάνουμε και για το 2022 και για την τύχη των ιστορικών δικαιωμάτων και των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε διάφορα σενάρια πλήρους σύγκλισης, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και το έτος 2022. Είναι δύο κομμάτια, τα οποία τα εξετάζουμε μαζί: Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο από 2023 έως 2027 και το έτος 2022. Το πρώτο κομμάτι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι μέρος των διαπραγματεύσεων των τριλόγων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

Πάντως οι Έλληνες αγρότες πρέπει να ετοιμάζονται από τώρα για υποχρεωτική σύγκλιση κατά 75% ή 85% μέχρι το 2026. Εξετάζουμε όμως ήδη και τα σενάρια για 100%. Στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το 2022.

Agro24: Στα σενάρια εξετάζετε και αλλαγές μεταξύ των περιφερειακών δικαιωμάτων ενίσχυσης; Δηλαδή αλλαγή στις περιφερειακές ζώνες «δενδρώνες», «αροτραίες» και «βοσκότοποι»;

Κωνσταντίνος Μπαγινέτας: Αυτές είναι οι λεγόμενες αγρονομικές περιφέρειες. Όχι, δεν εξετάζουμε αλλαγές στις αγρονομικές περιφέρειες. Μελετάμε, όμως, τι αλλαγές και τι ανακατατάξεις θα γίνουν με βάση τα σενάρια σύγκλισης εντός των αγρονομικών και των διοικητικών περιφερειών (και περιφερειακών ενοτήτων). Έχουμε και αυτά τα στοιχεία, ούτως ώστε να δούμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια εργαλεία, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου σύγκλισης, όπως είναι η αναδιανεμητική ενίσχυση, για να στηρίξουμε τις εκμεταλλεύσεις που χάνουν ένα μεγάλο ποσοστό των ιστορικών δικαιωμάτων τους. Μιλάμε για αγρότες που υφίστανται μία βίαιη μείωση του εισοδήματός τους.

Πάνω σε αυτή τη βάση διεξάγεται η συζήτηση και η μελέτη των σεναρίων, διότι μπορεί να υποστηριχτεί και από τη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Agro24: Με τα 19 καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων που υφίστανται τώρα, τι θα κάνετε;

Κωνσταντίνος Μπαγινέτας: Θα τα επαναξιολογήσουμε μαζί με τον Σύμβουλο. Θα δούμε ποια ήταν η πραγματική επίδραση στους κλάδους και στα προϊόντα που δίνεται μέχρι τώρα. Ο Υπουργός θέλει να δει κάθε συνδεδεμένη ενίσχυση ξεχωριστά πόσο βοήθησε τους παραγωγούς. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση και για το 2022, αλλά και το τι θα γίνει μετά στη νέα ΚΑΠ. Όσον αφορά τον κοινοτικό κανονισμό, θα συνεχίσουν να υπάρχουν συνδεδεμένες ενισχύσεις, αλλά υπάρχει ακόμα διαφωνία:

– Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει το 10% των άμεσων ενισχύσεων να πηγαίνει για συνδεδεμένες συν 2% για πρωτεϊνούχα φυτά για ζωοτροφές.

– Το Συμβούλιο των Υπουργών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλουν 13% συν 2% αντίστοιχα.

Agro24: Ποιο κατά τη γνώμη σας ήταν το δυσκολότερο πεδίο διαπραγμάτευσης για τη νέα ΚΑΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Κωνσταντίνος Μπαγινέτας: Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου έχουμε Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας με φυσική παρουσία. Γιατί πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός συμβιβασμός. Το μεγάλο θέμα, ο πυρήνας των διαφωνιών μεταξύ Υπουργών και Ευρωβουλευτών, έχει σχέση με την Πράσινη Αρχιτεκτονική της ΚΑΠ. Και κυρίως με το ποσοστό των χρημάτων που θα δοθεί μόνο για περιβαλλοντικές δράσεις. Οι ευρωβουλευτές λένε το 30% των ενισχύσεων του Πυλώνα ΙΙ (προγράμματα) να πάνε σε περιβαλλοντικές δράσεις και το 40% στο σύνολο όλων των ενισχύσεων (Πυλώνας Ι και ΙΙ). Σε δεύτερο επίπεδο, υπάρχει διαφωνία για το ποσοστό των ενισχύσεων που θα δεσμευτεί για τα οικολογικά σχήματα. Το Συμβούλιο Υπουργών λέει για 20% με ευελιξία, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους αγρότες, ώστε να μη χαθούν χρήματα. Οι ευρωβουλευτές επιμένουν στο 30% υποχρεωτικά και μάλιστα κατανεμημένο ισόποσα στα έτη εφαρμογής (2023-2027).

Agro24: Υπάρχουν ήδη κατευθυντήριες γραμμές από την Κομισιόν για τα οικολογικά σχήματα, όπως και ελληνικές προτάσεις από ερευνητές του ΕΛΓΟ για συγκεκριμένα είδη καλλιέργειας και περιοχές.

Κωνσταντίνος Μπαγινέτας: Ναι, τα έχουμε υπόψη μας. Για ορυζώνες, δενδροκαλλιέργειες κ.ά. Είναι καλές ιδέες και είναι εφαρμόσιμες στην πράξη. Πιστεύουμε ότι θα βρεθούν δράσεις. Είχαμε, βέβαια, μια ανησυχία ότι αυτές οι δράσεις θα πρέπει να είναι:

– Κατανοητές από τους αγρότες μας σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουν.

– Εύκολα εφαρμόσιμες.

– Αποδοτικές στην πράξη και με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Επίσης, πολλά κράτη-μέλη, ακόμα και η Γερμανία στο Συμβούλιο Υπουργών έχει πει ότι είναι κάτι καινούριο και μας ζητείται να αφιερώσουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ενισχύσεων σε αυτό το κομμάτι από την πρώτη χρονιά εφαρμογής. Συνολικά η Ελλάδα έχει άμεσες ενισχύσεις 1,8 δισ. ευρώ συν 300 εκατ. ευρώ στο βαμβάκι, δηλαδή σύνολο 2,1 δισ. ευρώ. Από όλα αυτά, το 30% αν πάει στα οικολογικά σχήματα σημαίνει 630 εκατ. ευρώ τον χρόνο δεσμευμένα για οικολογικά σχήματα. Είναι πολύ μεγάλο νούμερο. Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει στο 30%, δεν υποχωρεί. Ναι μεν όλα τα κράτη-μέλη θέλουμε να βοηθήσουμε σε αυτό που λέμε φιλοπεριβαλλοντική πολιτική, πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά να το κάνουμε πρώτα δοκιμαστικά. Να μην χαθούν λεφτά και να μη μας ζητηθεί κάτι πολύ δύσκολο ή υπερβολικό, που θα αποθαρρύνει τους αγρότες από το να συμμετέχουν και θα είναι έξω από την καθημερινότητά τους.

Agro24: Πιστεύετε δηλαδή ότι δεν θα κλείσουν εντός του εξαμήνου της Πορτογαλικής Προεδρίας οι διαπραγματεύσεις;

Κωνσταντίνος Μπαγινέτας: Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφωνία στον κανονισμό για τα Στρατηγικά Σχέδια. Οι άλλοι δύο κανονισμοί, ο οριζόντιος και η Κοινή Οργάνωση Αγοράς είναι πολύ κοντά στο να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση. Έχουν μείνει ήσσονος σημασίας θέματα προς επίλυση και συμβιβασμό.

Όσον αφορά τον οριζόντιο κανονισμό π.χ. αποφασίσαμε ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου για όσους είναι δικαιούχοι επιδοτήσεων κάτω από 1.250 ευρώ.

Όσον αφορά την Κοινή Οργάνωση Αγοράς υπήρξε μία αντιπαράθεση για το Ταμείο Αντιμετώπισης Κρίσεων. Αλλά βρέθηκε λύση.

Όμως στον κανονισμό για τα Στρατηγικά Σχέδια το βλέπω δύσκολο να έχουμε καταλήξει σε συμβιβασμό μέχρι τις 30 Ιουνίου που θέλει η Πορτογαλία. Κάθε εβδομάδα έχουμε Τριλόγους και θα έχουμε και την εβδομάδα που θα γίνει το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών. Αλλά το Ευρωκοινοβούλιο είναι λίγο άτεγκτο, όπως μου λένε οι πληροφορίες μου από τις Βρυξέλλες. Ελπίζω να μην χρειαστεί να περιμένουμε τη Γαλλία να αναλάβει την προεδρία την 1η Ιανουαρίου του 2022 για να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Μέχρι τότε θα έχουμε και πολιτικές ανακατατάξεις στη Γερμανία με την άνοδο των Πρασίνων.

Agro24: Πότε θα έχετε έτοιμo το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την εφαρμογή της ΚΑΠ και πότε θα το θέσετε για δημόσια διαβούλευση εντός της χώρας;

Κωνσταντίνος Μπαγινέτας: Όλα τα παραπάνω που είπαμε επηρεάζουν και την προετοιμασία και συγγραφή του Στρατηγικού μας Σχεδίου. Ο Σύμβουλος αναγκάζεται να μελετήσει δύο και τρία διαφορετικά σενάρια. Ο στόχος είναι μέσα στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να έχουμε ένα έτοιμο εκλαϊκευμένο Στρατηγικό Σχέδιο, για να το βγάλουμε σε διαβούλευση. Και τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου να έχουμε το πρώτο Σχέδιο, μετά από το feedback, για να καταθέσουμε το τελικό κείμενο την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Agro24: Εκτός από τους Νέους Αγρότες, κατά πόσον θα υπολογίσετε στην εξίσωση της νέας ΚΑΠ τους ανθρώπους που ήδη έπαιρναν ιστορικά δικαιώματα και θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται;

Κωνσταντίνος Μπαγινέτας: Όλοι μπαίνουν στην εξίσωση. Είναι αρκετοί όσοι έχουν κατοχυρώσει ιστορικά δικαιώματα. Όταν αρχίσει να εφαρμόζεται το σενάριο για τη σύγκλιση των δικαιωμάτων ενίσχυσης, θα δουν να μειώνεται η επιδότησή τους. Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι τα ιστορικά δικαιώματα είναι μία αδικία απέναντι στους νέους και στους νεοεισερχόμενους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι παλιότεροι δικαιούχοι θα χάσουν. Ήδη έχουν χάσει ένα ποσοστό των δικαιωμάτων τους την περίοδο 2015-2019. Γι’ αυτό κοιτάμε να υπάρξει σταδιακή προσαρμογή του εισοδήματός τους και να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, που προανέφερα. Κυρίως όσον αφορά τους καλλιεργητές με μικρές εκτάσεις που είχαν υψηλά ιστορικά δικαιώματα από καπνό, ελιές και σταφίδα και θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται.

Το γνωρίζουμε, πάντως, ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά είναι ενημερωμένοι οι παραγωγοί για τη σύγκλιση. Το γνωρίζουν ότι θα συμβεί αυτό και πρέπει να προετοιμαστούν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Στις ερωτήσεις που κάναμε στη δημοσκόπηση ήταν πάρα πολλοί που ζητήσανε να καταργηθούν τα ιστορικά δικαιώματα. Και από συγκριτικές αναλύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουμε δει διπλανά χωράφια να λαμβάνει το ένα 40-45 ευρώ το στρέμμα και ο διπλανός να παίρνει 100-120 ευρώ το στρέμμα. Αντιλαμβάνομαι ότι θα χάσουν, αλλά γνώριζαν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ότι αυτό αλλάζει.

Στόχος μας είναι από το 2027 και μετά όλοι θα ξεκινούν επί ίσοις όροις.

Πηγή: agro24.gr