pavlis

Ο Βασίλης Παυλής μιλάει στo Xalkidiki Politiki και παρουσιάζει το νέο τρίπτυχο έργο που δουλεύει, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στο χαλασμό της Κασσάνδρας, με αφορμή και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

«Τρίπτυχο έργο για το χαλασμό της Κασσάνδρας»

”Αυτή τη στιγμή δουλεύω το δεύτερο από τα τρία έργα που έχει θέμα την Επανάσταση των Κασσανδρινών το 1821. Κατά την περίοδο της καραντίνας και σαν δάσκαλος του ΚΔΑΠ της Ν. Φώκαιας, βρήκα χρόνο και αποφάσισα να δημιουργήσω έργα για εκείνη την εποχή. Βέβαια, σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο νυν Πρόεδρος της Κασσάνδρειας, Παντελής Χατζηανδρέου, που εδώ και πολλά χρόνια μου έλεγε πως πρέπει να κάνουμε ένα τέτοιο έργο”, ανέφερε ο κ. Παυλής.

pavlis

«Έργο με… πέτρα Αθύτου»

”Το υλικό που χρησιμοποιώ είναι το κλασικό μου, πέτρα Αθύτου. Είναι χαρακτηριστικό για διάφορους λόγους. Είναι ένας πωρόλιθος. Ο πωρόλιθος βγάζει μια διαφορετική αισθητική. Το χρησιμοποιώ από τότε που ξεκίνησα και πρόκειται για θαλασσογενές πέτρωμα και τώρα βρίσκεται σε χωράφια της Αθύτου”. 

«Θέλω να δείξω ιστορία»

”Ασχολούμαι χρόνια με τέτοια έργα και πρώτο μέλημα είναι να δείξω την ιστορία που έχει χαθεί και να τα βλέπουν και να τα γνωρίζουν οι επόμενες γενιές. Στο πρώτο έργο του τρίπτυχου αναγράφονται πάνω τα χωριά που υπήρχαν στην Κασσάνδρα το 1821. Σήμερα πολλά δεν υπάρχουν. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι υπήρχε πριν την εισβολή των Τούρκων. Το δεύτερο αφορά τη Σημαία που υψώθηκε τότε στον αγώνα των Κασσανδρινών. Στο τρίτο σκέφτομαι να τονίσω τη συμβολή της Εκκλησίας σε εκείνον τον αγώνα”, κατέληξε ο Βασίλης Παυλής.