Πάνας

Ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος, με αφορμή την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής & Εμπορίου, Οικονομικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τοποθετήθηκε ως Υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής για τη στρατηγική μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Ειδικότερα, ο κος Πάνας, έπειτα από την ενημέρωση που δέχτηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κο Σκρέκα Κωνσταντίνο, υπογράμμισε πως η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη επιδράσει αρνητικά στον γεωργικό τομέα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας και πως οι μεταβολές στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις όπως και τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα, έχουν επηρεάσει ήδη την απόδοση των καλλιεργειών και την παραγωγικότητα της κτηνοτροφίας.

Ο Βουλευτής επιπροσθέτως τόνισε πως η λειψυδρία, τα κύματα καύσωνα, οι έντονες βροχοπτώσεις και τα άλλα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα αναμένεται να οδηγήσουν σε χαμηλότερες γεωργικές αποδόσεις και καθώς η γεωργική παραγωγή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές και τις κλιματικές συνθήκες την καθιστά έναν από τους πιο ευάλωτους τομείς. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται η μεταλλαγή του τρόπου παραγωγής της φυτικής και ζωικής παραγωγής και γενικότερα ολόκληρου του όλου συστήματος της αγροδιατροφής..

Καταλήγοντας ο Γραμματέας της Βουλής κος Πάνας επεσήμανε την αναγκαιότητα της μετάλλαξης του τρόπου αγροτικής παραγωγής με στοχοποιημένες καινοτομίες μέσα από διαδικασίες έρευνας, διάχυσης γνώσης, παραγωγικής προσαρμογής, ενσωμάτωσης στο χωράφι, στον στάβλο και στην μεταποίηση, στην εμπορευματοποίηση και στην επιχειρηματικότητα. Με λύσεις φιλικές προς τον αγρότη, εύκολα εφαρμόσιμες και χαμηλού κόστους ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη μιας ουδέτερης κλιματικά δραστηριότητας.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την Τοποθέτησή του στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/W_kF0uNpOl0