Ο συγγραφέας Χρήστος Φυλαχτός μιλάει στο Xalkidiki Politiki και αναλύει το νέο του ιστορικό παραμύθι και συνάμα βιβλίο ”Της Γερακίνας το πηγάδι” και τι τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Όπως αναφέρει ο κ. Φυλαχτός, ”της Γερακίνας το πηγάδι” είναι κάτι διαφορετικό και αναδεικνύονται ομορφιές της Χαλκιδικής που δεν είναι τόσο γνωστές. Η Χαλκιδική δεν είναι μόνο τουριστικό θέρετρο, είναι και ταξίδι στο χρόνο, πολιτισμού, ιστορίας. 

«Είναι παραμύθι που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω»

”Σχεδόν μια χιλιετία πίσω, πριν χτιστούν οι μονές του Αγίου Όρους. Τότε η παραλία της Χαλκιδικής ήταν αυτοκρατορικό φέουδο. Ο Αυτοκράτορας μοίρασε την περιοχή από τη σημερινή Γερακινή, ως τον Ολύνθιο ποταμό και εκεί είχε τρεις κόρες. Η Γερακίνα πήρε την περιοχή της Γερακινής, η Αναστασία το Αναστασίτικο και η Μαριάννα την περιοχή των Μαργιανών. Είναι κάτι διαφορετικό. Φεύγουμε από τα σημερινά χρόνια και προσπαθούμε να προσεγγίσουμε κάτι διαφορετικό. Χρειαζόταν πολύ ψάξιμο για να μπορέσω να περιγράφω την περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Οι Χαλκιδικιώτες και όχι μόνο μπορούν να ταξιδέψουν και να αντλήσουν γεγονότα και καταστάσεις, στοιχεία της πατρίδας μας που είναι άγνωστα”, ανέφερε ο κ. Φυλαχτός.

«Στην διάθεση του κόσμου το βιβλίο»

”Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει. Διατίθεται στα βιβλιοπωλεία, στη Θεσσαλονίκη στους αδελφούς Κυριακίδη, στο Μαλιάρη και στον Ιανό, ενώ στην Αθήνα μπορούν να το βρουν στην Πολιτεία, στην Πρωτοπορία και φυσικά μέσω διαδικτύου”. 

«Ευχαριστώ τους συντελεστές που στάθηκαν δίπλα μου»

”Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αδελφούς Κυριακίδη, την κα Τσολάκη Μαρία που εικογράφησε το παραμύθι, την κα Σερασίδου που με βοήθησε κατά τη διάρκεια της συγγραφής, τον κ. Σταύρο Μπατρικιάδη με τις ατελείωτες γνώσεις, την κα Μαρία Σαράφη με τις διορθώσεις της και τον κ. Βαγγέλη Αρβανίτη”, σύμφωνα με τον κ. Φυλαχτό.

«Πετυχημένο το ξεκίνημα του παραμυθιού»

”Τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι θα πάει πάρα πολύ καλά. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι απευθύνεται σε ηλικίες από 9 ως 99 ετών. Το αγγίζουν όλες οι ηλικίες. Αυτό μας χαροποιεί”, είπε ο κ. Φυλαχτός

«Ένα βιβλίο έκδοσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής με ώθησε στην Γερακίνα»

”Μόλις ολοκληρώθηκε η Μανιώ έψαχνα το επόμενο βήμα. Έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο που εκδόθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής ”Νερό από τις έξι βρύσες του μοναχού Συνέσιου Γενατά”. Εκεί βρήκα πληροφορίες για τις τρεις βασιλοπούλες και μου τράβηξε το ενδιαφέρον και το γεγονός πως πρόκειται για μια διαφορετική περίοδο”, ανέφερε ο συγγραφέας.

«Ακολουθούν διάφορες δράσεις»

”Με τη βοήθεια της νηπιαγωγού, κα Σερασίδου ολοκληρώσαμε το θεατρικό, θέλοντας να αγγίξουμε και μικρές ηλικίες με διαλόγους, ενώ ετοιμάζονται διάφορες δράσεις για τα 200 χρόνια της Επανάστασης”. 

”Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Καλογεράκη, την δασκάλα της ΣΤ’ του Δημοτικού σχολείου Πορταριάς για το βιβλίο ”Εγώ ο Εμμανουήλ”, που με εμπιστεύτηκαν και τους έδωσα τις γνώσεις μου για το βιβλίο”. Επίσης, ολοκληρώθηκε μια συνεργασία με τον Δήμο Ν. Προποντίδας και το σύλλογο Καλλιτεχνών Χαλκιδικής καθώς τους υπέδειξα την ιστοριογραμή για ένα εκπληκτικό εγχείρημα που θα έχει τα γεγονότα από την έναρξη της Επανάστασης στη Χαλκιδική και λίγο νωρίτερα μέχρι και το τέλος”.