Εδώ και δέκα μήνες ο δήμος Πολυγύρου επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου με τις υπηρεσίες του ώστε να εντάξει το πρόγραμμα Α. Τρίτσης έργα προς χρηματοδότηση ύψους 38 εκ. ευρώ. Ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη καθώς όπως είπε το πλαφόν του δήμου προέβλεπε 22 εκ. ευρώ, αλλά υπήρχαν και εξαιρέσεις για αποχετευτικά δίκτυα και υδρεύσεις. «Καταθέσαμε προτάσεις που αφορούν πράσινα σημεία, ηλεκτροκίνηση, έλεγχο σχολικών μονάδων κ.α. Νομίζω καλύψαμε κάθε πτυχή υποδομών που αφορά τον δήμο. Παραμένουμε αισιόδοξοι γιατί κάναμε πολύ καλή δουλειά που θα λύσει πολλά ζητήματα σε βάθος 20ετίας», επεσήμανε ο δήμαρχος.

Από το συνολικό ποσό των 38 εκ. ευρώ, τα 8 εκ. ευρώ ήδη κατευθύνονται σε έργα δημοπρατημένα. Όπως ο βιολογικός της Ολύνθου και τα αποχετευτικά δίκτυα, η ύδρευση της Γαλάτιστας και ο δρόμος Γαλαρινού Βασιλικών. Παράλληλα, δύο γεωτρήσεις στις Καλύβες και η ανάπτυξη υδρευτικών δικτύων.

«Είμαι αισιόδοξος και είμαι ευγνώμων προς όλους τους υπαλλήλους μας που δούλεψαν για να πετύχουμε τον στόχο μας. Μάλιστα χωρίς να έχουμε βοήθεια ούτε καν από την Περιφέρεια. Δική μας παρέμβαση στα υπουργεία ήταν, και δεν κατανοώ γιατί η Περιφέρεια ενώ μπορούσε να εντάξει για εμάς έργα δεν το έπραξε. Θα το δούμε στη συνέχεια», τόνισε με έμφαση ο δήμαρχος Πολυγύρου.

Ο κ. Ζωγράφος αναφέρθηκε στην ανάπλαση του πεζοδρόμου Πολυγύρου, ζητώντας να μπει τελεία σε κακοπροαίρετες κριτικές καθώς όπως είπε είναι ένα δύσκολο έργο λόγο ιδιαιτεροτήτων με εγκρίσεις πολλές να απαιτούνται από τις αρμόδιες εφορίες αρχαιοτήτων ώστε να μην απορριφθεί ο φάκελος του έργου. «Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο εσωτερικών και προχωράμε», τόνισε.

Λύση στο πρόβλημα υδροδότησης

Με δύο νέες γεωτρήσεις ενισχύεται το δίκτυο ύδρευσης στον Ταξιάρχη όπου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 150 κ.μ. την ώρα. Στις Καλύβες γίνεται παρέμβαση αντίστοιχη με συμβασιοποίηση έργου 1 εκ. ευρώ για δύο γεωτρήσεις και δίκτυα, ενώ θα γίνει έλεγχος απώλειας των υδάτων που ξαφνικά εξαφανίζονται, είτε με κλοπές είτε παράνομες παροχετεύσεις, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος.

Για τον Πολύγυρο το δίκτυο ενισχύεται με δυο νέες γεωτρήσεις σε Παναγία και Αχλάδα και παράλληλα ξεδεμενλες σε Γεροπλάτανο και Κρήμνη και νέα γεώτρηση στα Σανά και στη Γερακινή. «Όλες αυτές οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην ενίσχυση των περιοχών μας κυρίως το καλοακίρι λόγω Β κατοικίας και τουρισμού», επεσήμανε ο κ. Ζωγράφος. Την ίδια στιγμή νέα υδρευτικά δίκτυα θα γίνουν σε Πλανά και Γερακινή και Καλύβες, ενώ ακολουθούν Ορμύλια, Παλαιόκαστρο και Μεταμόρφωση λόγω αμιάντου.

«Δουλεύουμε συνεχόμενα και 24ωρα ολόκληρα για όλες αυτές τις παρεμβάσεις», τόνισε ο κ. Ζωγράφος και πρόσθεσε τα έργα υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ σε κεντρικά σημεία, μετά τις δυσάρεστες εμπειρίες σε περιοχές της χώρας μας από πυρκαγιά.

Τέλος όπως είπε ο δήμαρχος  θα γίνει άμεσα η ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού Γυμναστηρίου Πολυγύρου που από το 1980  δεν έχει ανακατασκευαστεί. «Το πόσο των παρεμβάσεων ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ με στόχο η νεολαία να γυμνάζεται κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες. Ταυτόχρονα βέβαια θα υπάρξει ανταποδοτικό οικονομικό όφελος για τον δήμο που θα μειώσει τις δαπάνες. Έχουμε πολλά στο νου μας όπως ένα κλειστό γυμναστήριο στην Ορμύλια ώστε να δώσουμε κι εκεί διέξοδο στην νεολαία που θέλει να αθληθεί», δήλωσε ο κ. Ζωγράφος.