Την απομάκρυνση καθηγητή του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, σε βάρος του οποίου έχουν γίνει καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, ζητά ο φοιτητικός σύλλογος της σχολής.

Την Τετάρτη σπουδαστές έκαναν παρέμβαση έξω από το γραφείο του συγκεκριμένου καθηγητή, ο οποίος- σύμφωνα με φοιτήτριες- μεταξύ άλλων ζητούσε φωτογραφίες «με ακατάλληλο περιεχόμενο» από κοπέλες που παρακολουθούσαν το μάθημά του.

«Η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή. Πρόκειται για καθηγητή του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ ο οποίος ζητούσε από φοιτήτριες να τις βγάλει φωτογραφία και κάποιες φορές με ακατάλληλο περιεχόμενο, γυμνές», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Μαρία Γεωργακοπούλου, απόφοιτη της σχολής.

«Ωστόσο, οι καταγγελίες που έχουν έρθει στη διαδικασία της ΕΔΕ δεν αφορούν μόνο σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Από όσο γνωρίζουμε, ως φοιτητικός σύλλογος, αφορούν και αντιδεοντολογική συμπεριφορά, τόσο απέναντι σε φοιτητές -περιπτώσεις bullying- όσο και απέναντι σε καθηγητές», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η υπόθεση είναι στο πειθαρχικό.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Γεωργακοπούλου, «από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε» υπάρχουν καταγγελίες για αυτό τον καθηγητή για περιστατικά «που έχουν γίνει και πριν από περίπου δέκα χρόνια», ενώ η ΕΔΕ ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια περίπου, όταν «υπήρξαν και έγγραφες καταγγελίες».

Σε ερώτηση αν ο καθηγητής έλεγε σε φοιτήτριες ότι θα περάσουν το μάθημά του αν ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του, η Ιωάννα Καρδούλα, φοιτήτρια της σχολής, δήλωσε: «Έχουν υπάρξει τέτοια περιστατικά. Στα μαθήματα που κάνει, τα οποία είναι συνήθως οπτικοακουστικού περιεχομένου, να έχει σχολιάσει σε εργασία για παράδειγμα το μπούστο ή οτιδήποτε. Όπως γίνεται κατανοητό, αυτό ήταν προαπαιτούμενο για να περαστεί το μάθημα, το να δώσουν μία φωτογραφία τέτοιου περιεχομένου, αυτό βγαίνει από τα συμφραζόμενα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο καθηγητής έκανε το μάθημα και έλεγε «στείλε μου και μια φωτογραφία από το μπούστο σου», η κ. Γεωργακοπούλου απάντησε: «Ναι, ήταν στα πλαίσια άσκησης στην ουσία».

Κλείνοντας η ίδια θέλησε να πει «ένα μεγάλο μπράβο» σε όλες τις φοιτήτριες που κατήγγειλαν τέτοια περιστατικά και «γενικότερα σε όσους έκαναν καταγγελίες για περιστατικά και για bullying και για σεξουαλική παρενόχληση, από φοιτητές μέχρι και καθηγητές».

Η παρέμβαση στο γραφείο του καθηγητή

Φοιτητές έκαναν παρέμβαση στο γραφείο του συγκεκριμένου καθηγητή και κόλλησαν τρικάκια στην πόρτα, όπως και του φοιτητικού συλλόγου της σχολής, με αίτημα την άμεση και οριστική απομάκρυνση του διδάσκοντα από το ΕΚΠΑ.

«Για όλες και όλους εμάς καμία άλλη κατάληξη σε αυτή την υπόθεση δεν θα είναι ικανοποιητική και ξεκαθαρίζουμε ότι θα παλέψουμε μέχρι τέλους, ώστε να μην δοθεί ξανά χώρος στον ίδιο ή σε άλλους να προβούν σε ανάλογες συμπεριφορές. Για να μην βρεθεί ποτέ ξανά καμία συναδέλφισσά μας στην ίδια θέση», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του φοιτητικού συλλόγου.

Το θέμα απασχολεί τον φοιτητικό σύλλογο και τη σχολή εδώ και δύο χρόνια, σύμφωνα με το ψήφισμα. Ο καθηγητής «τα τελευταία αρκετά χρόνια έχει προχωρήσει σε πολλαπλές και κατ’ εξακολούθηση σεξουαλικές παρενοχλήσεις και παραβιαστικές συμπεριφορές εις βάρος συμφοιτητριών μας, έχει διατυπώσει λόγο υποτιμητικό, χλευαστικό και προσβλητικό εναντίον φοιτητών/τριών, ενώ γνωστές είναι και οι αυταρχικές πρακτικές του, οι εκφοβισμοί και οι απειλές, όχι μόνο προς φοιτητές/τριες αλλά και άλλους διδάσκοντες και εργαζόμενους του τμήματος», αναφέρει ο φοιτητικός σύλλογος.

Πηγή: www.lifo.gr