“SafeChalkidiki” :-5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

  Με αφορμή την ημέρα αυτή το “Xalkidiki politiki” θέλησε να κάνει ένα αφιέρωμα για το φυσικό τοπίο της Χαλκιδικής επικοινωνώντας με εκπροσώπους φορέων του νομού Χαλκιδικής ώστε να συζητηθούν θέματα εφ’ όλης της ύλης που αφορούν το νομό σχετικά με το περιβάλλον.

  Η Παγκόσμια Ημέρα  Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί πρωτοβουλία του ΟΗΕ σε παγκόσμιο επίπεδο για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

  Ο αντιπεριφερειάρχης του νομού Γιάννης Γιώργος αναφερόμενος στα κυριότερα περιβαλλοντικά ζητήματα της Χαλκιδικής τόνισε ότι προέκυψαν με την πάροδο του χρόνου και ότι προέρχονται κατά βάση από παλιές δραστηριότητες (λειτουργία μεταποιητικών μονάδων, ανεξέλεγκτη απόθεση ογκωδών και μπαζών). Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας δρομολογήθηκαν κατά το παρελθόν δράσεις ελέγχων των μεγάλων μεταλλευτικών μονάδων του νομού με στόχο την απομάκρυνση- διαχείριση παλαιών μεταλλευτικών αποθέσεων».

  Ο Γ. Γιώργος τόνισε επίσης ότι για το θέμα των ελαιολυμάτων γίνονται ενέργειες περιορισμού των παράνομων απορρίψεων αλλά και της σωστής διαχείρισης μέσω της ορθής λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών. Τέλος όσον αφορά τα ογκώδη αντικείμενα και την αποκομιδή των μπαζών ο ίδιος είπε: «Η ΠΕΧ κάθε χρόνο συνδράμει οικονομικά στους δήμους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους». 

  «Αυτό που θα πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν είναι ότι χωρίς την δίκη τους συνδρομή και ανησυχία σχετικά με το περιβάλλον δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί ο κίνδυνος» ,τονίζει σε μήνυμα του για την σημερινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ο διοικητής Πυροσβεστικού σώματος Χαλκιδικής Αριστείδης Κατιρτζίδης.

  Σύμφωνα με τον κύριο Κατιρτζίδη οι κίνδυνοι είναι πολλοί: πυρκαγιές από αμέλεια, πυρκαγιές από κεραυνούς κ.α. «Κάθε φορά ζητάμε το ίδιο πράγμα, την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν να πετάει κανείς απορρίμματα  σε δάση και δασικές εκτάσεις καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες δομές που οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για τη περισυλλογή τους», υπογράμμισε.

  Σε ερώτηση για το αν η Χαλκιδική προστατεύεται ο ίδιος απάντησε: «ο νομός Χαλκιδικής έχει 2 υπηρεσίες και 4 πυροσβεστικά κλιμάκια. Συνολικά υπηρετούν 267 πυροσβέστες και κάθε  καλοκαίρι  η υπηρεσία ενισχύεται με 91 εποχικούς». «Είμαστε πολύ καλά οργανωμένοι, το αρχηγείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη Χαλκιδική», υπογράμμισε ο διοικητής.

  Τέλος για το γεωγραφικό ανάγλυφο τις περιοχής και αν αυτό δημιουργεί προβλήματα στα περιστατικά που παρουσιάζονται ο ίδιος εξήγησε ότι το ανάγλυφο στη Χαλκιδική ποικίλει. «Στην Κασσάνδρα για παράδειγμα το ανάγλυφο είναι ήπιο, όμως στη Σιθωνία και στο Άγιο Όρος έχουμε πιο έντονο ανάγλυφο», ανέφερε ο κ. Κατιρτζίδης.

  Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας ΟΠΕΑΝ Αθανάσιος Ευαγγελινός, επεσήμανε τον ρόλο της ομάδας ο οποίος δεν είναι άλλος από τη συνεχή προσφορά για την προστασία του περιβάλλοντος. «Κύριο μέλημα της ομάδας είναι η πυροπροστασία του ορεινού όγκου και των δασών.  Ο δασικός πλούτος της περιοχής και ειδικά της Σιθωνίας είναι ένα ‘’δώρο’’ καθώς, εκτός από την ομορφιά που προσφέρει, συνεισφέρει και στην οικονομία της περιοχής μέσω του τουρισμού, αλλά και των επαγγελμάτων όπως είναι αυτό της μελισσοκομίας. Αν υπάρξει μια καταστροφή για παράδειγμα θα επηρεαστούν όλοι οι κλάδοι και αυτό θα είναι πλήγμα για την περιοχή», δήλωσε ο κ. Ευαγγελινός

  Η δασάρχης Πολυγύρου  Αφροδίτη Μπαλάσκα μίλησε με την σειρά της στο “xalkidiki politiki” αναφέροντας ότι πράγματι η Χαλκιδική είναι ένας τόπος με σπάνια φυσική ομορφιά και πλούσια βλάστηση. Η ίδια έκανε λόγο για σπάνια δέντρα και φυτά που υπάρχουν στο νομό «Ο Ίταμος στο Δραγουντέλι είναι ένα σπάνιο είδος δέντρου που συναντάται στη Σιθωνία, ενώ στον Γεροπλάτανο για παράδειγμα  υπάρχει ο γεροπλάτανος το οποίο είναι και αυτό μνημείο της φύσης».  

  Η δασάρχης δεν παρέλειψε να αναφέρει και τις προστατευόμενες περιοχές της Χαλκιδικής (natura), οι οποίες αποτελούνται από δάση και λιμνοθάλασσες με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

  Για τα μέτρα προστασίας από την πλευρά του δασαρχείου η κα Μπαλάσκα ανέφερε ότι το δασαρχείο κάνει πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές, συντήρηση  του δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και επίσης γίνονται περιπολίες για την πρόληψη πυρκαγιών αλλά και παράνομων δραστηριοτήτων.

  Όσον αφορά τη δράση της αναδάσωσης και αν το δασαρχείο έχει αναλάβει κάτι παρόμοιο η δασάρχης εξήγησε: «τα είδη  που καίγονται εύκολα είναι η χαλέπιος πεύκη και η κουκουναριά, τα οποία υπάρχουν στη Σιθωνία. Για αυτά τα είδη λοιπόν η φύση έχει προνοήσει οι κώνοι τους να αναγεννιούνται  μετά την φωτιά. Αναγεννιούνται με φυσική αναγέννηση, δεν γίνεται τεχνητή αναδάσωση».

  «Αυτό που θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε με όση δυνατότητα υπάρχει και με κάθε τρόπο είναι να προφυλάξουμε αυτό το μοναδικό τοπίο της Χαλκιδικής», τόνισε κλείνοντας η κα Μπαλάσκα.