Το νέο σύστημα εκσυγχρονίζει, επεκτείνει και επικαιροποιεί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Αναπροσαρμόζονται για να πλησιάσουν τις εμπορικές, με τρόπο διαφανή και σύγχρονο με τα διεθνή εκτιμητικά πρότυπα. Η αναπροσαρμογή γίνεται μέσα από αδιάβλητη διαδικασία με πλήρη ανωνυμία και όχι από το υπουργείο Οικονομικών.
Διορθώνει αδυναμίες και κενά σε βάρος πολλών ιδιοκτητών, διευρύνει τη φορολογητέα βάση και επιτρέπει τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας, μέσω του ΕΝΦΙΑ, είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στις ανακοινώσεις που έκανε, μαζί με τον γγ Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλο, αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

“Οι όποιες μεταβολές και αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως στον ΕΝΦΙΑ”, υποστήριξε ο Χρ. Σταϊκούρας καθώς θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές. Αυτοί που θα επιβαρυνθούν είναι οι έχοντες κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υποφορολογούνταν. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί για να ελαφρύνουν τα βάρη σε άλλες κατοικίες. Οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα φέρουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία τάξη.

Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης παρουσίας τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, θέμα που θα εξαρτηθεί με βάση τον δημοσιονομικό χώρο.

Όπως είπε ο Χρ. Σταϊκούρας ο ΕΝΦΙΑ το 2022 θα πληρωθεί σε περισσότερες από έξι δόσεις.

Πλέον στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών επεκτείνεται στο 98% των περιοχών από 85% σήμερα.
Αυξήσεις έχουμε κυρίως σε ζώνες τουριστικών περιοχών, αλλά και περιοχές με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον υπουργό αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες έχουμε και στην Αττική, ιδίως σε περιοχές στα νότια.

Οι ζώνες και οι περιοχές

Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών φέρνει 13.808 νέες ζώνες.

Οδηγεί σε αυξήσεις σε περιοχές που έως τώρα υποφορολογούνταν, όπως σε τουριστικές περιοχές και περιοχές με έντονο οικιστικό ενδιαφέρον. Στη Μύκονο υπάρχει ζώνη όπου η αντικειμενική αξία αυξάνεται πάνω από 200%. Υπάρχουν ωστόσο και πολλές μειώσεις, στην περιφέρεια και στην ηπειρωτική χώρα.
Στην Αττική, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες καταγράφονται σε περιοχές με έντονη ανάπτυξη και οικιστικό ενδιαφέρον όπως τα νότια προάστια.

Οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν κυρίως στις περιοχές που θεωρούνται «τουριστικά φιλέτα» αλλά και σε περιοχές των νοτίων προαστίων με έντονη οικοδομική δραστηριότητα, όπως είναι για παράδειγμα το Ελληνικό.

Οι πολίτες θα μπορούν σε λίγες ημέρες μέσω ψηφιακού χάρτη να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία των ακινήτων τους.

Για το σύνολο της επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι γενικά ανοδική: στο +8%

-στο 55% του συνόλου των ζωνών οι αξίες αυξάνονται με την κατά μέσο όρο αύξηση στο 19,5%

-στο 21% του συνόλου των ζωνών καταγράφεται μείωση με μέσο όρο μείωσης 14,76%

-στο 24% του συνόλου των ζωνών παραμένουν αμετάβλητες.

– Στις 133 νέες εντάξεις οι τιμές ζώνης αυξάνονται 41% κατά μέσο όρο

Στις 3.478 νέες περιοχές που αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες η εικόνα είναι η εξής:

– για το 40% υπάρχουν αυξήσεις 26% κατά μέσο όρο

– για το 44% προκύπτουν μειώσεις

Εντός της ημέρας αναμένεται η δημοσίευση των νέων τιμών στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.