Ένα εξαιρετικό επίπεδο ετοιμότητας ανέδειξε η άσκηση Δία Πυρός που έλαβε χώρα την Πέμπτη στη Βουρβουρύ Χαλκιδικής. Το σενάριο προέβλεπε άμεση εκκένωση οικισμού,  των Καθηγητών στην περίπτωση αυτή,  ενημέρωση του δημάρχου για την κρισιμότητα της κατάστασης κινητοποίηση με λεωφορεία από την πλευρά του Δήμου για την απομάκρυνση των κατοίκων κι από κει και πέρα συντονισμό όλων των δυνάμεων.

Υπάρχει ετοιμότητα 100 τοις εκατό σύμφωνα με τον διευθυντή των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ ,Χαράλαμπο Στεργιάδη. Ο ίδιος όμως κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τα δάση του τόπου μας είναι ευάλωτα σε πυρκαγιές όπως είπε.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας μίλησε για τις διαρκείς ανάγκες ενίσχυσης της πυροπροστασίας.  Όπως επεσήμανε, ποτέ δεν είναι επαρκή τα μέσα, ούτε το ανθρώπινο δυναμικό σε αυτές τις περιπτώσεις. Ιδιαίτερα,  όπως τόνισε χρειάζεται ενίσχυση στα μέσα από αέρος,  αφού η Σιθωνία αλλά και ολόκληρη η Χαλκιδική έχουν δύσβατες περιοχές που δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα πεζοπόρα τμήματα.

Ο αντιστράτηγος, και Υπ/γός του Πυροσβεστικού Σώματος  Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος έκανε λόγο για μια άσκηση με σκοπό την ενίσχυση ετοιμότητας των μηχανισμών και της συνεργασίας των φορέων.  Σύμφωνα με τον ίδιο ή Χαλκιδική είναι στις περιοχές υψηλού κινδύνου και για τον λόγο αυτό έχουν γίνει ενέργειες ώστε οι μηχανισμοί να είναι πάντα σε ετοιμότητα.  Όπως τόνισε όλοι οι φορείς έχουν τη δυναμική και τα εφόδια για να αντιδράσουν σε κάθε συμβάν.  ” Κάναμε όλα όσα πρέπει για να είμαστε σε καλύτερο επίπεδο “, τόνισε.

Ο Θεοδόσης Δημακογιάννης, Εθνικός Δ/της Πολιτικής Προστασίας διαπίστωσε μια πολύ οργανωμένη άσκηση με άσκηση συνεργασία μεταξύ των φορέων που έδωσε και χρήσιμα συμπεράσματα.

Στην άσκηση συμμετείχε η εθελοντική ομάδα ΟΠΕΑΝ κι όπως είπε ο πρόεδρός της Θανάσης Ευαγγελινός,  βοηθούν ενεργά και όπου χρειάζεται την πυροσβεστική και όλους τους φορείς πάντα.