Ο προπονητής του τμήματος βόλεϊ του ΠΟ Μουδανιών και καθηγητής φυσικής αγωγής, Μανώλης Ροδοβίτης, πήρε την μεγάλη απόφαση να λάβει μέρος στον επερχόμενο αγώνα «Ironman» στο Ταλίν της Εσθονίας τον Αύγουστο και εξομολογείται τους λόγους της απόφασής του στο Xalkidiki Politiki.

«Μετράει η δουλειά παρά το ταλέντο» 

”Για να συμμετέχεις σε κάτι τέτοιο μετράει περισσότερο η δουλειά παρά το ταλέντο. Είναι θέμα δουλειάς και υπομονής και όλα αυτά που περιέχει αυτός ο αγώνας, εμάς τους ανθρώπους του αθλητισμού μας γοητεύουν. Πάντοτε, θαύμαζα αυτούς τους ανθρώπους και ήθελα να πάρω και εγώ μέρος, θεωρώ πως έφτασε η στιγμή. Ασχολούμαι χρόνια με τέτοια αθλήματα, παρά το γεγονός πως δεν έχουν καμιά σχέση με το βόλεϊ, έχω πάρει μέρος σε πολλούς μαραθωνίους”, ανέφερε ο κ. Ροδοβίτης.

«Βρήκα χρόνο προπόνησης στην καραντίνα»

”Παρακολουθούσα τέτοια αθλήματα επί σειρά ετών αλλά ποτέ δεν ήλπιζα πως θα βρω τον χρόνο να προπονηθώ για να συμμετέχω σε ένα τέτοιο αγώνα. Λόγω του κορονοϊού και της καραντίνας βρήκα χρόνο να προπονηθώ, χωρίς να έχω αποφασίσει πως θα δηλώσω συμμετοχή”. 

«Αν υπάρχει θέληση, όλοι μπορούν να το κάνουν»

Ο Μανώλης Ροδοβίτης πριν λίγες ημέρες προχώρησε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για ανθρώπους που έγραψαν ιστορία στο άθλημα, παρά τις δυσκολίες και τονίζει πως ήταν και οι λόγοι που τον ενέπνευσαν να δηλώσει συμμετοχή.

”Είναι κάτι που ήθελα να δείξω και στον εαυτό μου, στους μαθητές μου και στους αθλητές μου. Ο προπονητής δεν πρέπει να είναι μόνο λόγια, αλλά και πράξεις. Στην ουσία να είναι το παράδειγμα και με πράξεις”

«Απαιτεί 18 ώρες προπόνηση την εβδομάδα με προπονητή»

”Είναι δύσκολη η προετοιμασία. Απαιτεί προπόνηση 18 ώρες την εβδομάδα και αντιλαμβάνεστε πως το δύσκολο είναι να χωρέσουν όλα μέσα στην ημέρα, δουλειά, οικογένεια και προπόνηση. Τυχαίνει να σηκώνομαι το πρωί για κολύμπι, μετά στη δουλειά και το βράδυ να πηγαίνω για ποδήλατο και τρέξιμο. Στο πλευρό μου έχω και προπονητή. Δεν σημαίνει ότι επειδή είμαι προπονητής στο βόλεϊ τα γνωρίζω όλα, έχω δίπλα γνώστη που μου δίνει συμβουλές και προγράμματα”, σύμφωνα με τον κ. Ροδοβίτη.

«Υπάρχει προθυμία για στήριξη της προσπάθειας»

”Παρά το γεγονός πως δεν έχει πολλές μέρες που το έκανα γνωστό, υπάρχουν φίλοι που ανταποκρίθηκαν να βοηθήσουν. Φίλοι με καταστήματα έδειξαν προθυμία να στηρίξουν την προσπάθειά μου και να τους βοηθήσω και εγώ με τη σειρά μου”, κατέληξε ο Μανώλης Ροδοβίτης.

Στο σημερινό ''αθλητικό Live'' o Μ. Ροδοβίτης - Χαλκιδική Πολιτική

Ironman Triathlon

Το Ironman Triathlon είναι ένας από τους αγώνες τριάθλου μεγάλων αποστάσεων που διοργανώνονται από την World Triathlon Corporation (WTC), που αποτελείται από μια βουτιά 2,4 μιλίων (3,86 χλμ.) , Μια βόλτα με ποδήλατο 112 μιλίων (180,25 χλμ.) Και έναν μαραθώνιο 26,22 -Μίλι (42,20 χλμ.), τρέξιμο με αυτή τη σειρά. Θεωρείται ευρέως ένα από τα πιο δύσκολα μονοήμερα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο. [1] [2] [3]

Τα περισσότερα γεγονότα του Ironman έχουν περιορισμένο χρόνο 16 ή 17 ωρών για την ολοκλήρωση του αγώνα, ανάλογα με την πορεία. Ο αγώνας ξεκινά συνήθως στις 7:00 π.μ. η υποχρεωτική διακοπή κολύμβησης για την κολύμβηση 2,4 μιλίων (3,86 χλμ.) είναι 9:20 π.μ. (2 ώρες 20 λεπτά), ο υποχρεωτικός χρόνος διακοπής ποδηλάτου είναι 5:30 μ.μ. (8 ώρες 10 λεπτά) και η υποχρεωτική διακοπή μαραθωνίου είναι μεσάνυχτα (6 ώρες και 30 λεπτά). Κάθε συμμετέχων που καταφέρνει να ολοκληρώσει το triathlon μέσα σε αυτούς τους χρονικούς περιορισμούς ορίζεται Ironman.

Το όνομα “Ironman Triathlon” σχετίζεται επίσης με το αρχικό Ironman triathlon που είναι τώρα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ironman . Πραγματοποιείται στην Kailua-Kona , το παγκόσμιο πρωτάθλημα διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Χαβάη από το 1978 (με έναν επιπλέον αγώνα το 1982). Αρχικά έλαβε χώρα στο Oahu, ο αγώνας μετακόμισε στην Kailua-Kona το 1981, όπου συνεχίζεται σήμερα. [4] Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ironman έγινε γνωστό για την εξαντλητική διάρκεια, τις σκληρές συνθήκες του αγώνα και την τηλεοπτική κάλυψη . [5] [6]

Υπάρχουν και άλλοι αγώνες που είναι της ίδιας απόστασης με το Ironman triathlon αλλά δεν παράγονται, ανήκουν ή διαθέτουν άδεια από την World Triathlon Corporation. Τέτοιοι αγώνες περιλαμβάνουν τη σειρά Challenge Family ‘ Challenge Roth [7] και το Norseman Triathlon .
Με πληροφορίες από wikipedia

Η ανάρτηση του Μανώλη Ροδοβίτη στα Social Media με την οποία ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στον αγώνα:

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ IRONMAN

Το IRONMAN είναι ένας αγώνας τριάθλου που από πολλούς θεωρείται ο βασιλιάς των αγώνων αντοχής!!

4 χλμ κολύμπι
180 χλμ ποδήλατο
42 χλμ τρέξιμο

Όλα αυτά την ίδια μέρα… το ένα μετά το άλλο!!

Βλέποντας αυτά τα απίστευτα νούμερα στο μυαλό σου έρχονται σούπερ αθλητές με φοβερά σωματικά προσόντα…

Μήπως όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι;;;

Φέτος ο Chris Nikic ήταν το πρώτο παιδί με σύνδρομο Down που κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα!

Ο Roderick Sewell πριν λίγα χρόνια ήταν ένας παραπληγικός άστεγος που ζητιανευε για να τα βγάλει πέρα, το 2019 έγινε ο πρώτος Ironman χωρίς πόδια!

Ο Ιάπωνας Hiromu Inada στα 87 του ακόμα συνεχίζει να αγωνίζεται και να τερματίζει κάθε χρόνο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ironman!

Τέλος ο Dick Hoyt συγκίνησε όλον τον κόσμο 30 χρόνια πριν όταν τερμάτισε τον αγώνα κουβαλώντας σε όλη την διαδρομή τον τετραπληγικο γιο του, θέλοντας να του δείξει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο…

Αυτοί είναι οι ήρωες μου…

Αυτοί με εμπνέουν και από αυτούς αντλώ δύναμη κάθε φορά που τα πράγματα ζορίζουν.
Τρεις μήνες πριν ο Dick Hoyt πέθανε στα 80 του..

Σκέφτηκα να κάνω κάτι παραπάνω από ένα post στο Facebook για να τιμήσω την μνήμη του..

Το IRONMAN ήταν πάντα ένα όνειρο στο πίσω μέρος του μυαλού μου.. Και όλα έδειχναν ότι το timing για μένα είχε έρθει..

IRONMAN Race – Tallinn Εσθονίας

Δήλωσα συμμετοχή και δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι ένα όνειρο ζωής θα γινόταν πραγματικότητα. Μετά από χρόνια αποφάσισα να ξαναγίνω αθλητής με πάνω από 16 ώρες σκληρής προπόνησης κάθε βδομάδα. Αυτή την φορά όμως με οικογένεια και με πολύ φορτωμένο εργασιακό πρόγραμμα. Ο περιορισμένος χρόνος τώρα είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσω. Και αυτή η δυσκολία δίνει αξία σε αυτό που κάνω. Στις 7 Αυγούστου λοιπόν είναι η μεγάλη εκκίνηση. Ελπίζω να παν όλα καλά αυτό το διάστημα και να μπορέσω να βρεθώ στην εκκίνηση. Η προετοιμασία αν και πολύ σκληρή, μέχρι τώρα πάει πολύ καλά, και θέλω να την αφιερώσω στους μαθητές μου, που προσπαθούν καθημερινά για να πετύχουν τους στόχους που ονειρεύονται. Όλα αυτά ήταν οι σκέψεις και τα νέα που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Θα σας κρατάω ενήμερους για τον αγώνα αλλά και για την προετοιμασία για το Tallinn.

Υ. Γ. Μιας και το project έχει υψηλό κόστος και σπάσανε αρκετοί κουμπαράδες για να πραγματοποιηθεί, κάθε χορηγία σε αθλητικά είδη, ποδηλατικό εξοπλισμό και άλλα αναλώσιμα, είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη.